Wat is de beste temperatuur voor uw slaapkamer?

Uw slaapritme kan ernstig verstoord worden bij een te warme of te koude slaapkamer.

Als uw lichaam te warm wordt, kan u namelijk last krijgen van nachtelijk zweten, en als u het te koud krijgt, kan het zijn dat u ‘s nachts wakker wordt.

Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die u kan nemen tegen een te warme of te koude slaapkamer.

Op welke temperatuur u moet  mikken in uw slaapkamer voor een goede nachtrust?

De ideale temperatuur voor uw slaapkamer

Volwassenen

Voor volwassenen ligt de ideale temperatuur in de slaapkamer tussen 16 en 21°C, maar dit verschilt van persoon tot persoon.

Voor de meeste mensen is de beste temperatuur om te slapen 18°C, maar u test best zelf eens bij welke temperatuur u het meest uitgeslapen bent ‘s morgens, en natuurlijk ook wat u zelf aangenaam vindt.

Weetje: als u gaat slapen, zakt de temperatuur van uw lichaam.

Als de omgevingstemperatuur ongeveer constant blijft, behoudt uw lichaam ook dezelfde temperatuur tijdens de nacht. Als er een te groot verschil is, kan uw lichaam de ideale temperatuur niet bereiken, wat zorgt voor een slechtere nachtrust.

Kinderen en baby’s

Voor baby’s en jonge kinderen is de temperatuur in de slaapkamer extra belangrijk.

De reden? Het is moeilijker voor hun lichaam om de temperatuur op peil te houden. Vooral bij te hoge temperaturen hebben kids het moeilijk. Hun slaapkamer is dus beter wat frisser, vooral als uw kind koorts heeft.

De ideale slaapkamertemperatuur vanaf de geboorte tot twee maanden ligt tussen de 18 en 20°C.

Als uw kind te vroeg geboren is, telt u het hier het aantal weken te vroeg bij op. Ook een mutsje kan geschikt zijn om de lichaamstemperatuur op peil te houden.

Vanaf twee maanden is de beste temperatuur in de slaapkamer tussen 16 en 18°C. Het hoofdje wordt dan best niet meer bedekt omdat het dan geen warmte kan afgeven langs daar.

Als u wil controleren of uw baby het niet te warm heeft, voelt u best aan de nek of de voetjes: als die zweten, is het waarschijnlijk te warm.

Te warm

Tijdens de zomermaanden kan de temperatuur in uw slaapkamer serieus oplopen.

U zal zelf ook al wel gemerkt hebben dat u dan slechter slaapt.

Daarnaast duurt het vaak ook langer om in slaap te vallen, slaapt u iets onrustiger, en wordt u vaker wakker ‘s nachts. Hier zal u ‘s morgens de gevolgen van voelen.

Enkele tips om uw slaapkamer af te koelen:

 • Probeer de warmte zoveel mogelijk buiten te houden overdag met gordijnen of rolluiken.
 • ‘s Nachts kan u het raam openzetten of een ventilator gebruiken, maar probeer te vermijden dat u in de tocht ligt. Als het echt warm is kan u een bak ijs voor de ventilator zetten zodat die koele lucht verspreid.
 • Als u airco hebt, zet u deze dan niet te koud en te hard. Idealiter laat u uw slaapkamer afkoelen voordat u gaat slapen en zet u hem ‘s nachts af.
 • Kies voor lichte kleding en een dun katoenen laken.
 • Een goed hoofdkussen en een ademende matras zijn extra belangrijk bij hoge temperaturen.
 • Zolderkamer en een slecht geïsoleerde kamers zijn vaak moeilijk af te koelen. Overweeg om tijdens een hittegolf tijdelijk ergens anders te slapen.
 • Neem voor het slapengaan een koude douche of gebruik een koud washandje om uw polsen en nek nat te maken.

Te koud

Tijdens de wintermaanden kan uw kamer te koud zijn om goed in te kunnen slapen.

Wat kan u doen om uw slaapkamer op te warmen?

 • Zet de verwarming overdag of voor het slapengaan even op totdat de gewenste temperatuur in uw slaapkamer bereikt is.
 • Slaapt u normaal met het raam open? Sluit het dan als het buiten heel koud is. Het is voldoende als u uw kamer ‘s morgens even ventileert.
 • Kies voor een flanellen onderlaken en een goed donsdeken of een extra deken, een warme pyjama en eventueel losse kousen als u koude voeten hebt.
 • U kan uw bed op voorhand opwarmen met een elektrisch deken, een kersenpitkussen of een kruik met warm water. Haal dit wel best weg als u gaat slapen.
 • Neem een warme douche of bad voor u gaat slapen. Uw lichaam is dan opgewarmd, en dat wordt in bed vastgehouden. Warme melk of thee kunnen ook helpen.