HELP, IK SLAAP SLECHT!

Slecht slapen komt vaker dan u misschien op het eerste gezicht zou denken. Meer nog: er zijn maar heel weinig mensen die elke avond vlot de slaap kunnen vatten. Volgens een onderzoek van het slaapcentrum van het UZA, slapen zo’n vier op de tien Vlamingen slecht. Stress op het werk, ‘s avonds laat nog computeren … Het zijn maar enkele van de redenen waarom we slecht slapen. Denkt u soms “Help, ik slaap slecht”? Hieronder wat u kunt doen om beter te slapen en concentratieproblemen, vermoeidheid en een verminderde weerstand te voorkomen.

Structureel slechte slaper?

Als u structureel moeite heeft met inslapen of elke nacht op het zelfde tijdstip wakker wordt en moeilijk weer in slaap geraakt, is er mogelijk een probleem. Niet in het minst omdat langdurig slecht slapen een aanzienlijke invloed heeft op de levenskwaliteit. Slecht slapen tast namelijk uw geheugen en redeneringsvermogen aan, zorgt voor een moe en lusteloos gevoel én maakt u vatbaarder voor ziekten. De boodschap? Uw levensstijl wijzigen, voor regelmaat zorgen en stress vermijden!

Als u of de mensen in uw omgeving denken dat u slaapproblemen hebt, praat er dan over met uw huisarts. Deze kan u doorverwijzen naar een slaaparts of slaappsycholoog die is gespecialiseerd in het oplossen van uw slaapproblemen.

Tips om beter te slapen

“Help, ik slaap slecht” krijgen we vaak te horen. Daar kunt u gelukkig op verschillende manieren iets aan doen.

Biologische klok in vorm houden

Slecht slapen kan betekenen dat uw lichaam uit balans is. Stel uzelf daarom bloot aan voldoende daglicht – minstens een half uurtje buitenlicht per dag is wenselijk. Verder doet u er goed aan om blauwachtig licht naar de avond toe te vermijden. Blauw licht verhindert namelijk de productie van het slaaphormoon melatonine en maakt dat u langer wakker blijft. Verlaag daarom zeker de lichtsterkte van uw laptop of smartphone, en gebruik eventueel een app zoals f.lux, Twilight of Night Shift om ‘s avonds de hoeveelheid blauwachtig licht te vermijden.

Ook uw kamer goed verduisteren, is aangewezen. Niets is zo vervelend als tijdens de zomer al om 5u ‘s ochtends te worden gewekt door de eerste zonnestralen!

Probeer een regelmatig tijdschema van opstaan en slapengaan aan te houden, indien mogelijk ook tijdens het weekend. Te veel variatie brengt de biologische klok in de war, waardoor u slecht gaat slapen.

Stress vermijden

Het is belangrijk om uw lichaam tot rust te laten komen voor het slapengaan. Sport bij voorkeur ‘s morgens, ‘s middags of in de vroege avond. ‘s Avonds laat sporten maakt namelijk dat uw hartslagritme en lichaamstemperatuur te hoog zijn om goed de slaap te kunnen vatten.

Ook laat computeren of de tablet of smartphone gebruiken, doet u beter niet. Houd ze het liefst zelfs buiten de slaapkamer en ga tijdens het laatste uur voor het slapengaan voor een invulling die uw hersenen minder op de proef stelt. Ontspan lichaam en geest met de hulp van relaxatieoefeningen. Focus daarbij op de buikademhaling en/of probeer wat te stretchen.

Op uw voeding letten

Een goede levenskwaliteit? Die begint bij gezonde voeding. Start de dag met een goed ontbijt zodat uw lichaam genoeg energie binnenkrijgt om goed te ontwaken. Nuttig het avondmaal niet te kort voor het slapengaan, of pas de inhoud aan al naargelang het tijdstip. Vermijd verder grote hoeveelheden alcohol. Deze zorgen misschien wel voor een roes waardoor u sneller inslaapt, maar het komt de slaapkwaliteit allerminst ten goede!

Uw matras en slaaphouding

Slaapt u slecht en/of wordt u vaak wakker met pijn? Vaak is er een verband tussen beide. Discomfort en pijn kunnen namelijk onze nachtrust behoorlijk in de war brengen. Hierbij kunnen zowel de slaaphouding als de matras onder de loep worden genomen om de slaapkwaliteit te bevorderen. Ga bij twijfels langs bij een huisarts, kinesist, osteopaat of fysische geneesheer of vraag bij ons raad naar eerdere ervaringen van Equilli-klanten.

Een goede nachtrust met een matras op maat

Gratis Personal Sleep Scan in onze Equilli winkels