Ochtendstijfheid oplossen in 4 stappen

Wordt u ‘s ochtends regelmatig wakker met stramme spieren en gewrichten? Geraakt u hierdoor slechts moeizaam en met veel pijn uit uw bed? Dan heeft u last van ochtendstijfheid of startstijfheid.

Ochtendstijfheid komt voornamelijk voor bij ouderen of mensen met artrose, fibromyalgie,

reumatoïde artritis of andere reumatische aandoeningen. Het maakt typische ochtendrituelen – zoals zich wassen of zichzelf aankleden – aanzienlijk moeilijker.

Gelukkig bestaan er een aantal manieren om uw lichaam ‘s ochtends sneller soepeler te krijgen.

Een ideale slaapomgeving

Het is belangrijk om de temperatuur van de slaapkamer in het oog te houden en de ruimte regelmatig te verluchten. Een goede slaapkamertemperatuur bedraagt maximum 20°C.

Een hogere kans op vocht in de slaapkamer kan enkele negatieve gevolgen hebben. Een vochtige slaapkamer heeft namelijk een enorme invloed op de gewrichten en spieren en werkt bijgevolg dus ochtendstijfheid in de hand!

Start met een aantal oefeningen in bed

Naast een aangename kamertemperatuur en een goede verluchting, speelt ook uw ochtendritueel een belangrijke rol in de mate waarin u ochtendstijfheid ervaart.

Wanneer u wakker wordt, dient u uw lichaam immers rustig aan op te starten door middel van een aantal ontspannende oefeningen. Deze oefeningen kan u gewoon ‘s ochtends uitvoeren, wanneer u nog in uw bed ligt.

  • Trek één been op en strek het langzaam terug. Herhaal deze oefening een tiental keer voor elk been om uw heup- en kniegewricht te versoepelen.
  • Trek vervolgens uw knie op en trek het zo ver mogelijk naar u toe. Houd uw knie vast in uw knieholte of met uw handen om uw knie heen. Doe dit vijf keer links en vijf keer rechts om het heupgewricht los te werken.
  • Trek beide knieën op en beweeg ze samen eerst naar links en daarna naar rechts. Herhaal dit vijf keer om uw rug te doen ontspannen.
  • Ga rechtop zitten en buig een paar keer zo diep mogelijk voorover. Doe dit ook naar links en naar rechts. Deze oefening maakt zowel uw heup, als uw rug los.

Neem ‘s ochtends een warme douche

Zijn de ochtendoefeningen achter de rug? Dan is het tijd voor een warme douche!

Een warme douche helpt u om uw lichaam geleidelijk aan op temperatuur te brengen en uw ochtendstijfheid weg te werken, zeker wanneer u dit ook nog eens combineert met een aantal draaibewegingen om uw polsen en enkels wakker te maken, en uw schouderbladen te ontspannen.

Zwier bijvoorbeeld uw armen een aantal keren naar voren en naar achteren, en laat ze ook eens helemaal ronddraaien. Dit komt de schoudermobiliteit alleen maar ten goede!

Kies voor een matras op maat

Ten slotte is naast een gepersonaliseerd dekbed, ook een matras op maat onmisbaar om ochtendstijfheid te voorkomen.

Een matras op maat is namelijk volledig aangepast aan uw lichaamskenmerken en slaaphouding, waardoor u ‘s nachts van de juiste ondersteuning geniet en u ‘s ochtends zonder stijve gewrichten of spieren ontwaakt.