Sleep scan

Hoe werkt het?

Geen matras op maat zonder een Personal Sleep Scan. Hoe dat precies in zijn werk gaat? We lichten het graag even toe. 

Om precies te weten te komen welke ondersteuning voor u optimaal is, beroepen we ons op een gesofisticeerd meetsysteem: de Equilli Sleep Scan. In de comfortlaag van een gekalibreerde Equili matras zit een flexibel grid van 128 sensoren verwerkt. Dat rooster meet exact de vervorming van de matras wanneer u er in zijlig en in ruglig op plaatsneemt. Op basis daarvan berekent de Sleep Scan een gepersonaliseerd biomechanisch model van uw lichaam. Vervolgens bepalen we, met behulp van gespecialiseerde software, het effect van de verschillende hardheden in elke zone. Dat stelt ons in staat om voor u een gepersonaliseerde matras samen te stellen.

Klinkt ingewikkeld? Integendeel. Het enige dat u in de winkel hoeft te doen is even in zijlig en ruglig op het meetbed gaan liggen. Nadien legt uw slaapexpert de voor u bepaalde configuratie klaar zodat u uitgebreid de tijd kan nemen om uw matras uit te testen.

Wat is het verschil
met een drukmeting?

Een drukmeting meet de contactdruk tussen de huid en het matrasoppervlak en is vooral van toepassing om doorligwonden bij bedlegerige patiënten te vermijden. Een drukmeting geeft echter geen informatie over de vervorming van het slaapsysteem, noch over de vervorming van de wervelkolom.

De Sleep Scan leert ons exact hoe diep de verschillende lichaamsdelen in de matras wegzakken in verschillende slaaphoudingen. En dit is voor iedereen anders.

Waarom een Sleep Scan?

Omdat jij uniek bent

U vraagt zich wellicht af: “Waarom is dat nu nodig, zo’n Sleep Scan? Is het niet even goed om gewoon te kiezen uit de standaard soft, medium en firm matrassen?” Absoluut niet! Uit de duizenden metingen die we tot nu toe uitgevoerd  hebben, is één ding ons duidelijk geworden: je indrukkingsprofiel is uniek, en dus moet je matras dat ook zijn.

Omdat je rug rust nodig heeft

Wanneer we slapen, moet onze rug herstellen van de voortdurende belasting van de voorbije dag. Dat herstelproces treedt in werking doordat de tussenwervelschijven hydrateren of vocht opnemen. Heeft de rug dan vocht nodig? Absoluut! Tussen elke ruggenwervel zit een zogenaamde tussenwervelschijf die de rug een schokdempende werking geeft. Zonder die ingebouwde schokdempers kunnen onze wervels niet ten opzichte van elkaar bewegen zonder beschadiging op te lopen. Wandelen, buigen, lopen, lasten dragen … Het zou niet langer vanzelfsprekend zijn.

Omdat elke schok of langdurige druk tot gevolg heeft dat de tussenwervelschijf geleidelijk aan vocht verliest, neemt het schokdempende effect langzaam maar zeker af. Het is vergelijkbaar met een spons in een emmer water: hoe harder je erop drukt, hoe meer vocht ze verliest.

Het is uitermate belangrijk dat de tussenwervelschijven zich ‘s nachts in een onbelaste positie bevinden, zodat ze niet onder druk komen te staan. Op die manier zal onze ‘spons’ opnieuw omgevingsvocht absorberen. Dat proces staat beter bekend als rehydratie van de tussenwervelschijven.

Jammer genoeg staat slapen niet altijd gelijk aan rust voor je rug. Slechts weinig mensen liggen op de juiste manier ondersteund. Een vaak voorkomende ‘afwijking’ is dat de schouders te weinig in de matras zakken en het bekken net te veel, waardoor het lichaam de vorm van een hangmat aanneemt. Het gevolg: een belasting van onze rug én druk op de tussenwervelschijven. Bij een juiste ondersteuning liggen hoofd, nek en wervelkolom best zoveel mogelijk op één horizontale lijn. Maar omdat jouw schouders anders zijn dan die van je buurman of schoonmoeder, is jouw rug net gebaat bij een gepersonaliseerde matras.

Waar een Sleep Scan
laten maken?

Maak een afspraak of spring binnen bij een erkende Equilli Slaapexpert. Al onze winkelpunten zijn uitgerust met de Sleep Scan technologie en zijn uiterst bekwaam in hun vakgebied.