Een ergonomische matras: de beste matras tegen rugpijn

Niet iedereen staat er bij stil, maar de matras waarop we slapen, heeft een enorme invloed op onze rug en het herstel hiervan.

Zo werkt een slechte of verkeerd gekozen matras bij tal van mensen lage rugpijn in de hand en kunnen deze op termijn zelfs erge rugklachten, zoals een hernia of een lumbago veroorzaken.

Wordt u bijvoorbeeld ‘s nachts ook regelmatig wakker met meer rugpijn dan toen u ging slapen, of stapt u ‘s ochtends uit het bed met een volledig verstijfde rug?

Dan wordt het hoog tijd om uw matras en uw slaaphouding kritisch te bekijken en te onderzoeken of u wel over de beste matras tegen rugpijn beschikt.

Hand drukken op ergonomische matras

Ergonomische matras vs standaardmatras

Wie een matras op maat heeft en elke nacht kan genieten van een ergonomische nachtrust, heeft over het algemeen veel minder last heeft van rugpijn en andere klachten, dan wie slaapt op een standaardmatras. Hoe dit komt?

pijnlijke nek vrouw

Bijkomende, lichamelijke klachten door een slechte matras

Naast lage rugpijn bij het opstaan, hebben veel mensen klachten over heuppijn, hoofdpijn, nekpijn en schouderpijn na het slapen. Soms helpt het dan om een meer ergonomische slaaphouding aan te nemen, maar regelmatig ligt ook een slechte matras aan de basis.

De correlatie tussen lage rugpijn en uw matras

Slechts weinig mensen hebben een goede matras tegen rugpijn. Dit komt doordat de meerderheid een budgetvriendelijke, standaardmatras verkiest in plaats van een degelijke ergonomisch exemplaar.

Het gevolg? De rug ‘s wordt nachts nauwelijks of niet op de juiste manier ondersteund, en dat met alle gevolgen vandien.

Bij een standaardmatras krijgt u rugpijn doordat uw schouders te weinig in de matras zakken en het bekken net iets te veel.

Daarnaast komt uw lichaam in een soort hangmat te liggen, en bevinden uw hoofd, nek en wervelkolom zich niet meer op één horizontale lijn. Dit heeft als resultaat dat u de volgende dag opstaat met hoofdpijn of nekpijn.

Verder blijft bij de hangmatpositie uw rug ‘s nachts onder druk staan, waardoor de rehydratatie van de tussenwervelschijven niet verloopt zoals het hoort.

Dit maakt dat de tussenwervelschijven onvoldoende vocht kunnen opnemen, waardoor ze overdag minder schokdempend zijn en voor erge rugklachten, zoals een rughernia, kunnen zorgen.

Hoe een ergonomische matras rugklachten verhelpt

Als u slaapt op een verouderde of een standaardmatras en u vaak last hebt van rugpijn, adviseren we aan om te kiezen voor een ergonomische matras, specifiek tegen rugpijn en op maat van uw lichaamsbouw.

Alleen een matras die specifiek werd ontworpen voor uw ergonomisch comfort, biedt namelijk een oplossing tegen rugklachten na het opstaan.

Op maat gemaakte matrassen houden rekening met uw lichaamsbouw en gewichtsverdeling, en voorzien in een zachtere schouderzone, een stevige bekkenzone en een aangepast lendenzone.

Vooral voor zijslapers met rug- of nekpijn, zijn deze voorzieningen erg belangrijk en vaak zelfs doorslaggevend van aard voor een pijnloze en comfortabele nachtrust.

Bovendien zorgt een ergonomische matras dat uw hoofd, nek, schouders en wervelkolom in dezelfde lijn liggen en dat uw rug onbelast blijft.

Zo kunnen de tussenwervelschijven zich ‘s nachts op een goede manier herstellen, voldoende vocht opnemen uit de omgeving en zich weer klaarstomen voor een nieuwe dag, waarbij de rug opnieuw veelvuldig wordt belast.

Let echter wel, een ergonomisch matras is geen wondermiddel dat alle rugpijn die in het verleden is ontstaan door een foutieve slaaphouding en een foutieve matras, meteen wegneemt. Een ergonomische matras zal wél zorgen dat uw rug zich stilaan weer herstelt en dat u geen andere klachten oploopt ten gevolge van een slechte matras!

Tekening persoon in zijlig op matras

Vervang tijdig uw ergonomische matras

Vervang tijdig uw ergonomische matras

Net zoals bij een standaardmatras, zal ook een ergonomische matras na verloop van tijd niet meer de ondersteuning bieden die u gewend bent en zal uw ergonomische slaap dus ook weer stilaan afnemen.

Hebt u al verschillende jaren dezelfde ergonomische matras en ervaart u ‘s ochtends al enkele weken uit het niets hoofdpijn of nekpijn na het slapen? Bekijk dan of uw matras versleten of doorgelegen is, en vervang deze indien nodig.