Het belang van ergonomisch slapen voor uw rug

Wilt u zoveel mogelijk kans maken op een leven zonder rugpijn? Dan zijn ergonomie en ergonomisch slapen van groot belang voor uw rug.

Het is namelijk niet alleen uw houding overdag die bepaalt of u last krijgt van allerlei rugklachten, ook uw slaaphouding, matraskeuze en hoofdkussen zijn doorslaggevend van aard.

Om meer zicht te krijgen op waarom ergonomie en ergonomisch slapen zo belangrijk zijn voor ons lichaam, leggen we in dit dossier uit:

Vrouw in vreemde slaaphouding cirkel

De beste slaaphouding voor uw rug?

Ergonomisch slapen is meer dan de juiste matras en een ergonomisch kussen. Ook uw slaaphouding bepaalt of u ‘s ochtends al dan niet wakker wordt met pijn. Benieuwd welke slaaphouding de beste is voor uw rug?

Kader met ruggengraat

Hoe uw tussenwervelschijven zich ‘s nachts herstellen

Tussenwervelschijven verliezen overdag vocht door de druk die op de ruggengraat wordt uitgeoefend. Gelukkig kunnen deze zich ‘s nachts opnieuw herstellen en kan u dit proces zelfs stimuleren.

De functies van onze rug

Onze rug heeft in totaliteit drie belangrijke functies:

  1. stabiliseren: zorgen dat onze wervelkolom sterk en rechtlijnig is;
  2. dynamiseren: zorgen dat we probleemloos kunnen bewegen;
  3. beschermen: zorgen voor de bescherming van het ruggenmerg.

Om deze drie functies te kunnen combineren, is onze rug opgebouwd uit verschillende  wervels en tussenwervelschijven. De wervels zorgen in eerste instantie voor stevigheid, terwijl de tussenwervelschijven instaan als schokdemper voor onze rug. Daarnaast zorgen ze er mee voor dat we onze twee wervels ten opzichte van elkaar kunnen bewegen zonder beschadiging.

Let wel, bij een foutieve houding en/of slechts een minimale belangstelling aan ergonomie, kunnen de tussenwervelschijven schade oplopen. Onze rug houdt namelijk niet van te veel, te lang of te zwaar. Te lang in dezelfde houding staan of zitten en zelfs liggen, te vaak dezelfde beweging doen … Het brengt een belasting van de rugstructuren teweeg die op lange termijn tot stabiliteitsverlies kunnen leiden.

Herhaalt u regelmatig dezelfde niet-ergonomische houding en gunt u uw rug nauwelijks rust?

Dan kan deze foutieve houding op termijn blijvende schade aanrichten en dus ook chronische rug- en nekklachten veroorzaken!

Wat houdt ergonomisch slapen in?

Een ergonomische houding en regelmatige rustmomenten voor de rug, zijn enorm belangrijk. Ontspanning is belangrijk om uw rug weer te doen herstellen na een lange dag hard werken of foutief te zitten.

Het meest ideale ontspanningsmoment voor uw rug is ‘s nachts, wanneer u slaapt, en dit bij voorkeur op een ergonomische manier.

Ergonomisch slapen houdt in dat we een houding aannemen waarbij de tussenwervelschijven niet meer onder druk staan en deze terug hun originele vochtgehalte aannemen.

Dit proces heet ‘rehydratatie van de tussenwervelschijven’. Rehydratatie van de tussenwervelschijven verloopt het best wanneer hoofd, nek en wervelkolom mooi op één horizontale lijn liggen.

Verder houdt ergonomisch slapen in dat u uzelf van voldoende slaapcomfort voorziet door op een ergonomische matras—of in ieder geval een matras op maat van uw slaaphouding—en een ergonomisch kussen te slapen.

Slaapt u niet in een ergonomische houding of hebt u geen ergonomische matras en/of ergonomisch hoofdkussen? Dan is de kans kleiner dat uw rug zich volledig herstelt, en u op termijn telkens meer schade aan de rug opbouwt.

Tekening juiste houding rug op matras

Waarom geen gewone matras of een gewoon hoofdkussen?

Doorsnede support flex matras

Een standaard matras of hoofdkussen is ontworpen voor een persoon met gemiddeld gewicht en lengte. Een standaard matras houdt dus geen rekening met de vele persoonlijke verschillen die elk lichaam kenmerken. Net daarom is het belangrijk om te kiezen voor een ergonomische matras die kan aangepast worden aan uw lichaam en slaaphouding. Alleen zo kunnen uw schouders, taille en heup correct ondersteund worden.

Het resultaat is dat u minder last zal ervaren van:

  • nekklachten
  • rugklachten
  • hoofdpijn na het opstaan
  • ochtendstijfheid