Heeft u vaak last van uw rug? Dat kan behoorlijk hinderlijk zijn, zeker omdat we onze dagelijkse activiteiten natuurlijk het liefst pijnvrij en ongestoord uitvoeren.
Om inzichtelijk te maken waarom ergonomie en ergonomisch slapen zo belangrijk zijn, is het handig om de opbouw van onze rug van naderbij te bekijken. In de eerste plaats heeft hij een stabiliserende functie, die ervoor zorgt dat onze wervelkolom sterk en rigide is.
De rug heeft ook een dynamische functie, die maakt dat we zonder problemen kunnen bewegen. Dat komt omdat de sterke structuur van vorm kan veranderen.
Ten slotte dient onze rug ook een beschermende functie doordat hij het ruggenmerg omhult.
Om deze drie functies te kunnen combineren, is onze rug opgebouwd uit een opeenvolging van wervels en tussenwervelschijven. Twee opeenvolgende wervels met daartussen een tussenwervelschijf, noemt men ook wel de functionele eenheid van de rug.
Waar de wervels zorgen voor stevigheid, zijn de tussenwervelschijven de schokdempers van onze rug, die schokken opvangen en zorgen dat twee wervels ten opzichte van elkaar kunnen bewegen zonder elkaar te beschadigen.
Ergonomisch slapen houdt in dat we een houding aannemen waarbij de tussenwervelschijven niet onder druk staan, zodat deze voldoende kunnen herstellen.
Waarom ergonomisch slapen?
Het is cruciaal dat onze rug af en toe rust krijg. Een tussenwervelschijf bestaat namelijk uit een stroperige, gelei-achtige kern met daarrond een fibreuze rand. De werking van zo’n tussenwervelschijf valt ongeveer te vergelijken met een met water gevulde spons — wanneer er kracht op uitgeoefend wordt, gaat er vocht uit de spons naar de omgeving. Als de spons terug ontlast wordt, neemt ze opnieuw vocht uit de omgeving op.
Hetzelfde gebeurt met tussenwervelschijven: overdag geven ze vocht af aan de omgeving omdat ze continu belast worden. ‘s Nachts nemen ze terug vocht op uit de omgeving. Dit proces wordt “rehydratatie van de tussenwervelschijven” genoemd en verloopt optimaal wanneer de rug zoveel mogelijk ontlast wordt en de druk op de tussenwervelschijven zo laag mogelijk is.
Matrassen, stabiliteit en ergonomisch slapen
Omdat onze spieren zich ‘s nachts ontspannen, moet de matras de stabiliserende functies van onze spieren overnemen door het lichaam op de juiste plaats te ondersteunen. Wat maakt het nu zo moeilijk om de juiste matras te kiezen?
1. Ons lichaamsgewicht is niet gelijkmatig verdeeld over ons lichaam. De schouder- en borstzone zijn relatief licht omwille van de met lucht gevulde longen.
De bekkenzone is dan weer relatief zwaar omdat deze voor het grootste deel uit botweefsel bestaat. Een standaard matras zal er dus nooit in slagen de rug goed te ondersteunen omdat het bekken te diep zal wegzakken in verhouding tot de schouders.
2. Mensen zijn er (gelukkig) in alle maten en gewichten. Niettegenstaande deze quasi eindeloze variatie in lichaamsvormen en lichaamsgewichten kunnen mensen bij de aankoop van hun matras slechts kiezen uit SOFT, MEDIUM en FIRM.
3. Mensen slapen in verschillende houdingen. Ieder van ons heeft een bepaalde voorkeur qua slaaphouding. Omdat de zijcontouren van het lichaam anders zijn dan de rugcontouren moet dezelfde persoon die vooral in zijlig slaapt een andere ondersteuning krijgen dan dezelfde persoon die vooral in ruglig slaapt.
Liggen is niet moeilijk…
Maar ‘goed liggen’ is dat wel. En dat is voor iedereen een heel persoonlijk iets. Het is cruciaal om een matras te kiezen die past bij uw lichaamsbouw en eigen comfortvoorkeur.
Laat u daarom goed adviseren en kies voor een oplossing die kan worden aangepast aan uw persoonlijke voorkeuren.