Matras binnenkant

Mensen zijn er in alle maten en gewichten. Hetzelfde geldt voor matrassen, en dat is niet meer dan normaal. Sommige mensen slapen graag op een wolk, anderen verkiezen een stevige matras. Mannen hebben onderrugklachten, vrouwen hebben vaak nekklachten. Er bestaat niet zoiets als de “beste matras”. Er zijn echter een paar dingen die u moet weten als u op zoek bent naar een matras. Hieronder geven wij een overzicht van de meest gebruikte materialen.

Matrassen uit schuim?

Het meest gebruikte comfortschuim ter wereld is waarschijnlijk polyurethaan- of PU-schuim, een aardoliederivaat met een gesloten of open celstructuur. Er zijn drie hoofdtypen PU:

  • Polyesterschuim: Dit conventionele PU-schuim wordt al vele jaren gebruikt. Het is een goedkoper schuim met een uniforme celstructuur en is verkrijgbaar in verschillende densiteiten en hardheden. Gelieve er rekening mee te houden dat lagere densiteiten van SG < 40kg/m² of minder hun stevigheid snel verliezen.
  • Hoog veerkrachtig schuim/HR: HR schuim wordt ook wel eens koudschuim genoemd. Het heeft een open celstructuur en een uitstekende lucht- en dampdoorlaatbaarheid. De onregelmatige celstructuur bevordert de veerkracht en duurzaamheid. Verkrijgbaar in verschillende densiteiten en hardheden.
  • Traagschuim of visco-elastisch schuim: Ook traagschuim of nassaschuim genoemd. Traagschuim keert langzaam terug naar zijn oorspronkelijke vorm en reageert verschillend naargelang de temperatuur. Het wordt bijvoorbeeld zachter onder invloed van lichaamswarmte. Traagschuim vormt zich naar het lichaam en vermindert de druk, zodat het eerder voor comfort dan voor ondersteuning wordt gebruikt.

Naast PU-schuim wordt ook latexschuim veel gebruikt bij de vervaardiging van matrassen. Afhankelijk van de gebruikte grondstof wordt een onderscheid gemaakt tussen natuurlijke latex uit het sap van de rubberboom, synthetische latex (afgeleid van petroleum) of een combinatie van beide.

Latex heeft zeer goede elastische eigenschappen, vooral in de zachtere kwaliteiten. In tegenstelling tot PU-schuim is de dichtheid van latex rechtstreeks van invloed op de hardheid ervan. Latexschuim kan ook worden onderverdeeld volgens het productieproces. Er is het Dunlop proces en het Talalay proces. Talalay-latex heeft een iets homogenere structuur, maar is duurder om te produceren.

Alles over veren

Naast comfortschuimmatrassen zijn ook springverenmatrassen erg populair. Dit is een matraskern die – hoe kan het ook anders – bestaat uit veren, die zijn afgedekt met een comfortlaag voor extra comfort. Dit is meestal PU schuim of latex.

Innerspringmatrassen hebben het grote voordeel dat de kern per definitie lucht- en dampdoorlatend is. Thermoset veren zijn ook zeer sterk en duurzaam. Sommige matrassen hebben een veerkern die uit één geheel bestaat, andere hebben veerkernen die bestaan uit afzonderlijke veren in pockets. U kent deze misschien als “pocketveren”.

Pocketveren hebben het voordeel dat zij onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen, zodat de puntelasticiteit groter is dan bij een verenkern uit één stuk. Let bij de aankoop van uw matras op de kwaliteit van de comfortlaag! Een goed geventileerde kern betekent niets als die wordt bedekt door een slecht geventileerde comfortlaag.

Het beste materiaal bestaat niet…

Je raadt het al: het wondermateriaal dat goed is voor iedereen, bestaat niet. Wat echt belangrijk is, is dat uw matras is aangepast aan uw lichaamsvorm, uw slaapgewoonten en uw eigen comfortvoorkeuren. Omdat slaapcomfort een persoonlijke zaak is, kiest u het best voor een matras op maat.

Een matras gepersonaliseerd aan uw lichaam

Gratis Personal Sleep Scan in onze Equilli winkels