Je vraagt je waarschijnlijk soms wel eens af: “Wat is de beste matras voor mij?” of “Hoe kies ik nu de beste matras voor mij?” Je bent niet de enige die met deze vragen zit. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden en allemaal claimen ze de beste oplossing te bieden.
Maar klopt dat wel? Eén matras die perfect is voor iedereen? In dit artikel gaan we dieper in op de redenen waarom “de beste matras voor iedereen” niet bestaat.
Iedereen is namelijk anders
Om te beginnen: we zijn allemaal anders gebouwd. Wanneer we kledij kopen, kunnen we kiezen uit een veelvoud aan maten en pasvormen. Maar wanneer we een matras kopen, kunnen we hooguit kiezen uit soft, medium of firm. Dat klopt natuurlijk niet. Iemand met brede schouders heeft namelijk een andere ondersteuning nodig dan iemand met smalle schouders en brede heupen bijvoorbeeld.
Het gewicht van de slaper
Niet alleen onze lichaamsvorm is uniek, ook de verdeling van ons gewicht over de verschillende lichaamsdelen varieert van persoon tot persoon. Wist je dat dit afhangt van:
- spiermassa
- longinhoud
- vetpercentage
Zo wegen spieren meer dan vet en zal iemand met een grote longcapaciteit lichtere schouders hebben dan iemand met een kleine longcapaciteit. Het gewicht van een lichaamsdeel bepaalt hoeFveel kracht er in die zone op de matras wordt uitgeoefend en welke ondersteuning je nodig hebt. Je schouders moeten voldoende wegzakken en taille en bekken moet goed ondersteund worden. Zo volgt je rug de natuurlijke krommingen en zijn de tussenwervelschijven zo min mogelijk belast zodat ze goed kunnen rehydrateren (vocht opnemen). Zelf weet je natuurlijk niet welke invloed jouw lichaamsbouw en gewicht heeft op je matras. Gelukkig kunnen wij dit perfect voor je bepalen aan de hand van een scan.
Wat is de beste slaaphouding?
Ook de slaaphouding waarin we liggen speelt een rol. In ruglig hebben we een veel breder contactoppervlak met de matras dan in zijlig. Ook de lichaamscontouren die contact maken met de matras zijn anders in verschillende houdingen. Met andere woorden: een zijslaper heeft een andere matras nodig dan een rugslaper of een buikslaper.
Hieronder zien we de vervorming van een matras voor dezelfde persoon in zijlig en ruglig. Het verschil in vervorming valt duidelijk op.
Het belang van gepersonaliseerde comfortzones
Uit bovenstaande blijkt duidelijk dat de beste matras voor iedereen anders is.
Niet alleen de algemene hardheid van de matras, maar ook de hardheid van schouderzone, taillezone en heupzone moeten persoonlijk afgestemd worden op je lichaamsvorm, gewichtsverdeling en slaaphouding. En dat is voor iedereen anders.
Conclusie: wat is nu de beste matras?
De beste matras kiezen is dus een kwestie van maatwerk. Ga daarom naar een slaapspecialist die op basis van een objectieve meting de juiste hardheid van comfortzones voor jou kan bepalen.