Slecht slapen door slaapklachten of slapeloosheid,… het overkomt ons allemaal wel eens. Eén of meerdere slechte nachten vormen op zich ook niet echt een probleem. We spreken dan van een kortdurend slaaptekort

Een druk leven, stress, te laat opblijven, laat sporten of werken, lawaai, wenende kinderen en ga zo maar door. Allemaal slaapverstoorders die een kortdurend slaaptekort kunnen veroorzaken. Het is in dit geval belangrijk om te vermijden dat een kortdurend slaaptekort evolueert naar een langdurig slaaptekort en uiteindelijk een slaapprobleem in de hand werkt.

Wat is de oorzaak van je slecht slapen?

We spreken pas van een slaapprobleem wanneer er een onderliggende oorzaak is vastgesteld of wanneer een langdurig verstoorde slaap een gewoonte werd en gewoon slapen niet meer lukt. Een slaapprobleem ontstaat meestal niet van de ene nacht op de andere, maar manifesteert zich meestal langzaam maar zeker, zonder dat je er erg in hebt. 

We geven hieronder enkele concrete slaaptips die je zelf kan toepassen om te vermijden dat een slaaptekort evolueert in een slaapprobleem.

Vermijd slaapmiddelen…

Even een slaappilletje slikken om sneller in te slapen en/of beter door te slapen, het kan dan al onschuldig klinken, dat is het in feite niet. België was in 2018 koploper wat betreft het gebruik van slaapmedicatie met meer dan 1,2 miljoen dagelijkse dosissen die over de toonbank gaan. Hoog tijd hierin verandering te brengen.

Een slaappil werkt snel en geeft tijdelijk het gevoel dat je beter slaapt. MAAR het effect is tijdelijk, al gauw treedt er gewenning op en werken die pillen gewoon niet meer. En ermee stoppen is erg moeilijk, waardoor veel mensen ervan overtuigd geraken dat ze die slaappil echt nodig hebben.

… of alcohol

Hetzelfde geldt voor alcohol, je zal misschien sneller inslapen, maar je wordt sneller wakker en de kwaliteit van je slaap is minder goed.

Aanvaard dat je momenteel minder goed slaapt

In plaats van meteen naar slaappillen of alcohol te grijpen, is het veel belangrijker om te aanvaarden dat je momenteel wat minder lang of minder goed slaapt. Het is heel normaal in een mensenleven dat er periodes zijn waarin het minder goed lukt om in te slapen of door te slapen. Probeer dit te aanvaarden zodat je slaap zeker geen obsessie wordt. 

Houd een constant slaapritme aan

Ga zeker niet overcompenseren door vroeger naar bed te gaan. Ga pas slapen wanneer je slaperig bent. Moe is niet hetzelfde als slaperig. 

Probeer een constant slaapritme aan te houden en vermijd dat je te lang wakker ligt in bed. Zo kan het zelfs aan te raden zijn om wat later te gaan slapen zodat je sneller in slaap valt. Houdt in de mate van het mogelijke ook in het weekend of vakantieperiodes je slaapritme aan.

Lig niet te piekeren in bed

We schreven het al eerder, piekeren is één van dé grote boosdoeners voor een goed nachtrust. Het is erg herkenbaar voor heel wat mensen om ’s avonds in bed de voorbije dag te overlopen of lijstjes te maken over wat er de komende dagen nog allemaal gedaan moet worden. Dit is nefast om vlot in te slapen en goed door te slapen. 

Sluit je dag af voordat je gaat slapen en plan de volgende dag(en) voordat je gaat slapen, niet in bed! Doe dit ook niet net voor het slapen gaan maar laat voldoende tijd tussen (voor je slaapritueel). 

Lees hier meer tips over wat je zelf kan doen om minder te piekeren in bed.  

Ontwikkel een slaapritueel

Een slaapritueel. We leren het onze kinderen aan, maar vergeten het zelf al te vaak toe te passen in ons eigen leven. Toch is het een enorm krachtige gewoonte om ons lichaam en onze geest het signaal te geven dat het tijd is om te gaan slapen. Een slaapritueel is een reeks handelingen die je elke avond voor het slapen gaan, consequent uitvoert en die je helpen om tot rust te komen. 

Probeer alle activiteiten die je cognitief, emotioneel of fysiek vermoeien, te vermijden. Televisie kijken kan op voorwaarde dat het je tot rust brengt (geen thrillers of horror films als je daarvoor gevoelig bent).

Vermijd echter alle schermen die blauw licht uitstralen en je dichtbij je ogen houdt (smartphones, tablets, enz.).

Een matras gepersonaliseerd aan uw lichaam

Gratis Personal Sleep Scan in onze Equilli winkels