Bedwantsen bestrijden: tips die werken

Hoewel bedwantsen vaak over dezelfde kam worden geschoren als huisstofmijten, zijn ze lang niet hetzelfde. De bedwants is een duidelijk zichtbaar insect dat leeft van bloed, en zich onder meer nestelt in houten kasten, plinten, bedden en matrassen.

Net zoals bij huisstofmijt het geval is, geldt voor bedwantsen dat voorkomen beter is dan genezen; het ongedierte (en hun beten) zelf bestrijden, is namelijk niet evident. Zonder een professioneel bestrijdingsbedrijf is er zelfs nagenoeg geen beginnen aan.

Wondjes en jeukbulten

De jongste jaren lijkt de bedwants wel bezig aan een ‘comeback’. Vroeger kwamen ze vooral voor in jeugdherbergen en hotels, maar tegenwoordig worden ze almaar vaker gesignaleerd in privéwoningen, waar ze zich nestelen in hout en op warme plekken. Bedwantsen komen trouwens niet zomaar uit het niets. Ze reizen vaak toevallig mee als je terugkeert uit een tropisch land. Het is daarom aangewezen om na een verblijf in het buitenland je koffers te controleren en je lakens te wassen op 60°C.

Waarom bedwantsen zo vervelend zijn? Doordat ze met hun steeksnuit door de huid prikken, bloed zuigen, en verdovende en antistollende stoffen injecteren, veroorzaken ze vervelende wondjes en jeukbulten. Meestal bijten ze verschillende keren, wat een hevige jeuk met zich meebrengt. Doorgaans hebben ze het gemunt op benen, armen, de nek en de rug.

Het behandelen van beten van bedwantsen, heeft helaas weinig zin. De jeukende plekken verdwijnen redelijk snel vanzelf.

Bedwantsen voorkomen

Om bedwantsen geen schijn van kans te geven, kiest u het best voor een goed ventilerende matrasLet wel, dit is niet in elk geval de oplossing aangezien bedwantsen eerder in het bedkader zitten dan echt in het matras. Houd verder uw slaapkamer zo droog mogelijk en verlucht regelmatig. Met de regelmaat van de klok uw beddengoed wassen op 60°C, zoals hierboven reeds aangehaald, is een must.

Bedwantsen bestrijden

Krijgt u toch bezoek van bedwantsen? Dan is het bestrijden van dit ongedierte een serieuze karwei. Zeker omdat ze lang kunnen overleven en almaar meer resistent zijn tegen insectenverdelgers, is het behandelen van bedwantsen flink lastig.

Sluit in ieder geval de ruimte af waar de beestjes zich bevinden en verplaats daarbij zo min mogelijk spullen. Contacteer vervolgens een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf. Zij gaan hitte, koude of chemische producten inzetten om komaf te maken met de wantsen.

Na de behandeling moet de ruimte goed worden verlucht. Vervolgens komt het erop aan om barsten en spleten in uw muren goed te dichten, de kamer dagelijks grondig te stofzuigen en uw matras te stomen of te vervangen.

Na vier à zes weken moet de besmette ruimte opnieuw worden gecontroleerd.