BREEK JE HOOFD NIET LANGER OVER HET JUISTE HOOFDKUSSEN

Een evenwichtige slaaphouding houdt in dat je hoofd, nek en ruggengraat in elkaars verlengde liggen en je wervelkolom een neutrale positie aanhoudt. Om dit te bereiken is niet alleen de kwaliteit van je matras cruciaal – ook je hoofdkussen speelt een doorslaggevende rol, al helemaal als je te maken hebt met nekklachten. Maar waarop moet je dan zoal letten bij de aankoop van een goed hoofdkussen bij nekklachten?

Correcte ondersteuning van hoofd en nekwervels

De belangrijkste functie van een hoofdkussen is om je hoofd en nekwervels goed te ondersteunen zodat je spieren kunnen ontspannen en je tussenwervelschijven rehydrateren. Dit gebeurt het best wanneer je hoofd, nek en rug in elkaars verlengde liggen. Verschillende factoren bepalen welk hoofdkussen voor jou de beste keuze is:

  • Je slaaphouding – In zijlig moet je hoofdkussen de hoogteverschillen opvangen tussen de brede schouders, de nek en de zijkant van het hoofd. In ruglig dient je hoofdkussen de verschillen tussen kromming van de bovenrug (kyfose), de nek en de achterkant van het hoofd op te vangen.
  • Je matras – Deze bepaalt hoe diep de rest van het lichaam wegzakt ten opzichte van het matrasoppervlak. Met name de zachtheid van de schouderzone speelt een belangrijke rol. Zo zal je kussen net iets lager moeten zijn bij een hele zachte dan bij een iets stevigere schouderzone.
  • Je lichaamsbouw – De verhouding tussen schouders, nek en hoofd bepaalt samen met de bovenstaande factoren de ideale kussenhoogte.

Je leest het goed: het perfecte hoofdkussen vinden is niet evident. Het juiste kussen dat voor iedereen goed is, bestaat jammer genoeg niet.

Soorten hoofdkussens

Het ene hoofdkussen is het andere niet. Hoofdkussens zijn er namelijk in alle maten, gewichten en hardheden. We geven een overzicht:

Afmetingen

De meeste kussens in België zijn 60 x 60 cm, hoewel afwijkende vormen almaar vaker voorkomen, met als meest frequente 60 x 40 cm. In andere Europese landen kunnen de standaardmaten verschillen.

Vulmaterialen

De meeste hoofdkussens worden nog steeds gevuld met een combinatie van dons en veren. Daarnaast worden ook synthetische vezels vaak gebruikt. Deze resulteren in vervormbare kussens en hebben als ‘nadeel’ dat de vulling zich vaak verplaatst, waardoor de ondersteuning al snel verdwijnt. Toch zijn dit soort kussens erg in trek, vooral omwille van het feit dat ze erg zacht en vertrouwd aanvoelen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes en hardheden.

Voorgevormde kussens bestaan meestal uit latexschuim of polyurethaanschuim. Ze bestaan in verschillende vormen en hardheden. Voor slapers die vervormbare kussens gewend zijn, is het vaak even aanpassen.

Vormen

Kussens zijn verkrijgbaar in allerlei vormen. Vooral bij voorgevormde kussens is het belangrijk dat de vorm en de hoogte van het kussen goed zijn afgestemd op de gebruiker.

hoofdkussen vormen

Hardheid en zones

Net zoals bij matrassen bestaan er ook hoofdkussens die de nekzone steviger ondersteunen dan de hoofdzone. Vooral voor zijslapers kan dit bijzonder nuttig zijn.

Overkoepelend spreken we ook van ergonomische of orthopedische hoofdkussens (en matrassen). Een ‘ergonomisch’ of ‘orthopedisch’ hoofdkussen is een kussen dat correct werd aangepast aan de specifieke vereisten van zijn gebruiker.

Welk kussen kiezen bij nekklachten?

Net zoals bij matrassen is het voor de meeste mensen moeilijk om in de winkel al uit te maken welk kussen ze het best kiezen. Als je niet goed weet voor welk hoofdkussen nu precies te gaan, vraag dan of het mogelijk is om enkele kussens te testen. De meeste slaapwinkels bieden deze service graag aan.

Levensduur

Hoofdkussen gaan minder lang mee dan matrassen, daar valt helaas niet aan te ontsnappen. Wanneer we ‘s nachts zweten om ons lichaam af te koelen, verliezen we relatief gezien veel meer vocht aan het hoofd dan aan de rest van het lichaam. Aangezien ons hoofdkussen meer zweet te verwerken krijgt, verslijten de materialen ook sneller. Om de levensduur te verlengen is het aangewezen om een kussenbeschermer te gebruiken. Maar: zelfs een kwalitatief hoofdkussen is na 3 tot 5 jaar toe aan vervanging.

Download de slaapbrochure met richtprijzen voor al onze matrassen!

Een matras gepersonaliseerd aan uw lichaam

Gratis Personal Sleep Scan in onze Equilli winkels