Matrassen en allergieën

Ongeveer een kwart van de bevolking is allergisch voor huisstofmijt, hoewel de meeste mensen dit niet beseffen. De allergie kan verschillende vervelende klachten veroorzaken, maar meestal verdwijnen deze wel in de loop van de dag. Hebt u bijvoorbeeld regelmatig last van geïrriteerde ogen, een verstopte neus, en nies- of hoestbuien? Dan zou het kunnen dat u een huisstofmijtallergie hebt. Daar is gelukkig wel iets aan te doen met enkele aanpassingen in de slaapkamer en aan uw matras.

Huisstofmijtallergie

Huisstofmijt is een minuscule spinachtige die niet met het blote oog te zien is en zich voedt met schimmels en huidschilfers. Hij voelt zich het best in een warme omgeving met een vrij hoge vochtigheidsgraad. Hoofdkussen en matrassen zijn met andere woorden hun favoriete verblijfplaats. Voorkomen is de boodschap!

Enkele preventieve anti-huisstofmijt tips:

  • Poets uw slaapkamer grondig met een natte dweil.
  • Maak uw slaapkamer niet te warm, ergens tussen 16-18°C is ideaal.
  • Haal zoveel mogelijk stofvangers weg: gordijnen, matten, boeken, kleren…
  • Zorg voor een goede verluchting in de slaapkamer en laat uw bed elke dag een paar uur open liggen.
  • Was uw beddengoed elke week op 60°C.
  • Was uw dekbed en kussen van tijd tot tijd. Wist u dat ook donzen dekbedden gereinigd kunnen worden via een speciale reinigingsdienst?
  • Gebruik een anti-allergische matrasbeschermer die veel vocht kan opnemen en snel droogt. Was deze matrasbeschermer wekelijks.
  • Kies voor een anti-allergische matrashoes die afritsbaar en eenvoudig wasbaar is.

Purotex technologie

De matrashoezen van Equilli bevatten microcapsules met natuurlijke bacteriën (probiotica) die een anti-allergische werking hebben en gelijkmatig vrijkomen tijdens de levensduur van de matras. Dit gebeurt aan de hand van Purotex-technologie, die ontwikkeld werd door BekaertDeslee na verschillende jaren van onderzoek.

Verder is er ook ritssluiting die ervoor zorgt dat u de hoes gemakkelijk kan afnemen om ze te wassen.

Volgens recent wetenschappelijke onderzoek aan de UGent, vermindert  de Purotex-matras huisstofmijtallergenen in bed, wat ervoor zorgt dat allergiepatiënten beter kunnen slapen.

De Purotex-matras werd voor het onderzoek getest bij 20 mensen met huisstofmijtallergie tussen 18 en 65 jaar. De proefpersonen kregen een Purotex-matrashoes en na 8 weken werden hun allergiesymptomen onderzocht. Het besluit? De symptomen waren significant verminderd.