Matras binnenkant

Mensen zijn er in alle maten en gewichten. Hetzelfde gaat op voor matrassen, en dat is niet meer dan evident. De een slaapt graag op een wolk, de ander verkiest stevigheid. Meneer heeft last van z’n onderrug, mevrouw heeft vaak nekpijn. De ‘beste matras’ bestaat niet. Toch zijn er een paar zaken die je moet weten als je op zoek gaat naar een matras. We geven hieronder alvast een overzicht van de meest gebruikte materialen.

Matrassen ‘afschuimen’?

Misschien wel het meest gebruikte comfortschuim wereldwijd is polyurethaan- of PU-schuim, een petroleumderivaat met een gesloten of open celstructuur. Er zijn drie belangrijke types PU te onderscheiden:

  • Polyesterschuim: Dit conventionele PU-schuim wordt sinds jaar en dag gebruikt. Het is een goedkoper schuim met een gelijkmatige celstructuur en is beschikbaar in verschillende dichtheden en hardheden. Let wel: lagere dichtheden van SG < 40kg/m² of minder verliezen al snel hun stevigheid.
  • High resilient/HR-schuim: HR-schuim wordt ook wel eens koudschuim genoemd. Het heeft een open celstructuur en beschikt over een uitstekende lucht- en dampdoorlatendheid. De ongelijkmatige celstructuur is bevorderlijk voor de veerkracht en de duurzaamheid. Verkrijgbaar in verschillende dichtheden en hardheden.
  • Traagschuim of visco-elastisch schuim: Wordt ook wel eens geheugenschuim of nasa-schuim genoemd. Traagschuim keert langzaam terug naar de oorspronkelijke vorm en reageert anders al naargelang de temperatuur. Zo wordt het bijvoorbeeld zachter onder de invloed van lichaamswarmte. Traagschuim vormt zich naar het lichaam en werkt drukverlagend, waardoor het eerder dient ter comfort dan ter ondersteuning.

Naast PU-schuim wordt ook latex schuim (lees: schuimrubber) veelvuldig gebruikt voor het vervaardigen van matrassen. Al naargelang de gebruikte grondstof, onderscheiden we natuurlatex uit het sap van de rubberboom, synthetische latex (petroleumderivaat) of een combinatie van beide.

Latex kan uitpakken met zeer goede elastische eigenschappen, zeker in de zachtere kwaliteiten. In tegenstelling tot PU-schuim is de dichtheid van latex rechtstreeks van invloed op de hardheid. Latex schuim kan trouwens ook worden onderverdeeld op basis van het productieproces. Zo zijn er Dunlop-proces en het Talalay-proces. Talalay-latex heeft een iets homogenere structuur, maar is duurder in productie.

Alles over veren

Naast comfortschuimmatrassen zijn ook binnenveringsmatrassen erg populair. Deze bestaan uit een matraskern van – hoe kan het ook anders – veren, die omwille van het comfort worden afgedekt met een comfortlaag. Deze bestaat meestal uit PU-schuim of latex.

Binnenveringsmatrassen hebben als grote voordeel dat de kern per definitie lucht- en dampdoorlaatbaar is. Thermische geharde veren zijn trouwens erg stevig en beschikken over een zeer goede duurzaamheid. Sommige matrassen hebben een verenkern die uit één geheel bestaat, andere hebben dan weer verenkernen die bestaan uit afzonderlijke veren in zakjes. U kent ze misschien onder de naam ‘pocketveren’.

Pocketveren hebben het voordeel dat ze onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen, waardoor de puntelasticiteit groter is dan bij een verenkern uit één geheel. Kijk er bij de aankoop van uw matras zeker ook de kwaliteit van de comfortlaag op na! Een goed ventilerende kern betekent natuurlijk niets als deze wordt afgedekt door een slecht ventilerende comfortlaag.

Het beste materiaal bestaat niet …

U raadt het al: hét wondermateriaal dat goed is voor iedereen, bestaat jammer genoeg niet. Wat echt belangrijk is, is dat uw matras aangepast is aan uw lichaamsbouw, slaapgewoonten en eigen comfortvoorkeur. Aangezien slaapcomfort een persoonlijk iets is, kiest u het best een gepersonaliseerde matras.

Een matras gepersonaliseerd aan uw lichaam

Gratis Personal Sleep Scan in onze Equilli winkels