Alles wat u niet wist over de geschiedenis van de matras

Matrassen zoals we die vandaag kennen, staan lichtjaren voor op hun ‘voorouders’. Vandaag primeren maatwerk, ondersteuning en persoonlijk comfort en speelt ons bed een belangrijke rol in ons leven, in de prehistorie was een hoopje bladeren of dierenhuid eerder de realiteit. De matras heeft met andere woorden een lange weg afgelegd. Klaar voor de geschiedenis van de matras in vogelvlucht?

De allereerste matrassen

Voor de allereerste matrassen keren we terug naar de Neolithische periode of de steentijd, namelijk 10.200 v.C.

De eerste sedentaire mensen stapten over op landbouw en het maken van aardewerk en gereedschappen. Aangezien op één plaats werd verbleven, werd ‘meer aandacht’ besteed aan de slaapplaats: hoopjes bladeren, gras en stro, waarschijnlijk bedekt met dierenhuiden voor meer comfort. Echt comfortabel (of hygiënisch) waren deze matrassen natuurlijk niet, maar het betekende in ieder geval wel een ommekeer.

De Egyptenaren en Romeinen zouden achtereenvolgens het ‘design’ tweaken. Tussen 3.400 v.C. en 1.200 v.C. werd in Egypte voor het eerst gebruik gemaakt van een houten bedkader. Deze werd voorzien van een hoofd- en voetsteun. De matras lag op een basis van geweven riet en werd gemaakt uit houten latten en wollen kussens. De Egyptenaren sliepen toen onder linnen lakens.

Tussen 750 v.C. en 200 v.C. was het aan de Romeinen om te ‘innoveren’: hun matrassen werden gevuld met riet, hooi of wol. De rijken durfden als eens veren gebruiken. Kussens op het bed zorgden voor extra comfort.

Fast forward naar de 18e eeuw

Tot 1800 zou er niet veel veranderen. Zowel tijdens de Middeleeuwen, als tijdens de Renaissance bleven de matrassen relatief eenvoudig, hoewel de vulling met veren meer en meer ingeburgerd geraakte.

Aan het begin van de 18e eeuw werden matrassen gevuld met kokosvezel, wol of katoen. Ook bedhoezen kwamen in deze periode de kop opsteken. Dit werd gemaakt van linnen of katoen en kon met knopen worden vastgemaakt aan de matras. De uitvinding van de springveer in 1857 zou veertien jaar later resulteren in de eerste binnenveringmatrassen, die over de loop van verschillende tientallen jaren verder geperfectioneerd zouden worden.

Pocketveren, boxsprings, waterbedden en nieuwe schuimen

In 1930 hebben de binnenveringmatrassen al een hele weg afgelegd en worden ze de meest gebruikte matrassen. Nieuwe varianten ontstaan zoals de individueel verpakte pocketveren (uitgevonden door James Marshall en op de markt gebracht door Marshall Mattress of England, het latere VI-Spring) en ook de eerste boxspring bedden deden hun intrede. Twintig jaar later volgden de eerste matrassen van schuimrubber (foam rubber), niet veel later volgden ook de waterbedden en de eerste verstelbare bedbodems.

De ontwikkeling van een nieuw soort schuim door Nasa in 1970, betekende het tijdperk van ‘Memory Foam’, ofwel traagschuim. In de jaren 80 kwam Recticel met de eerste koudschuim soort en gaf het de merknaam Bultex. Vandaag is dit type schuim beter bekend onder de naam HR schuim (high resilience). In de daaropvolgende jaren werd volop geëxperimenteerd met allerlei verschillende combinaties, gaande van pocketveren-latex en HR-latex tot HR-traagschuim, en meer. De zogenaamde hybride matras was geboren.

Veel belangrijker dan de technologie of het type schuim dat gebruikt wordt, is de mate waarin de matras gepersonaliseerd is aan de gebruiker die erop slaapt. Om dit te kunnen bereiken zou elke matras volledig op maat moeten gemaakt kunnen worden. Mass customization in plaats van mass production. Bij Equilli maken we hier alvast dag in dag uit werk van!