Muziek om te slapen

Slaapliedjes zijn er niet alleen voor baby’s.

Iedereen durft namelijk wel eens indommelen met een rustgevend muziekje in de achtergrond. Meer nog, de juiste muziek brengt ons in een perfecte staat van ontspanning, en helpt ons lichaam om vlotter in te soezen. Muziek kan zelfs de slaapkwaliteit- en kwantiteit van mensen die een slaapaandoening hebben, gevoelig verbeteren.

Al na drie weken laten de effecten van muziek zich ervaren — u valt sneller in slaap, wordt ‘s nachts minder vaak wakker, en voelt zich ‘s morgens frisser en meer uitgerust.

60 bpm

Het soort muziek dat u kiest, is natuurlijk bepalend voor het effect dat u ervaart. Songs die een tempo van 60 bpm of ‘beats-per-minute’ helpen het meest. Eén beat per seconde doet namelijk onze hartslag vertragen en brengt het lichaam in de stemming om te slapen.

Let wel dat de muziek die je beluistert, geen sterke emoties losmaakt. Verder laat je ook oortjes en hoofdtelefoons het best achterwege — deze zitten namelijk niet zo comfortabel en kunnen averechts werken.

‘Equilli presents: The zzz playlist’

Over het effect van muziek op slaap zijn er heel wat wetenschappelijke studies terug te vinden. Maar dat is natuurlijk niet de enige manier om naar slaap te kijken.

Ook onder muziekartiesten — uiteindelijk ook maar gewoon mensen die ‘s avonds moe worden — is slaap een populair thema. Over slaap, slapen en dromen zijn er al heel wat prachtige songs geschreven, over verschillende genres heen.

Rap, rock, grunge, trance: wij verzamelden onze favorieten in een Spotify-playlist!

Welke song mag van u niet ontbreken?