Het is voor velen onder ons niet vanzelfsprekend om goed te slapen. Voor jonge ouders is het al helemaal niet eenvoudig: als uw baby niet doorslaapt, kunnen de nachten plots erg kort worden en kan er zelfs een slaaptekort ontstaan.

Ontdek hieronder hoe u kunt inspelen op het dag- en nachtritme van uw kleintje, zodat u ‘s morgens niet uitgeput en afgepeigerd naar het werk moet.

Leren slapen?Nachtrust kwijt? Slaaptips voor jonge ouders

Alle baby’s moeten ‘leren slapen’. De eerste 8 à 10 weken werkt de biologische klok van een baby namelijk niet, waardoor er geen ritme in zijn slaapjes zit. Deze afbeelding van Pediatrics (Rivkees, Pediatrics, 2003: 112(2)) toont het slaappatroon van een pasgeborene gedurende de eerste 120 dagen.

 

Een vast bedritueel

Gelukkig kunt u als ouder bepaalde zaken doen om een dag- en nachtritme te ontwikkelen, bijvoorbeeld door te zorgen voor een vast ritueel. Herhaal telkens dezelfde handelingen wanneer het tijd is om te gaan slapen en wanneer het tijd is om op te staan. Zo leert je kind (bewust en onbewust) wanneer het tijd is om te gaan slapen.

Blootstelling aan licht blijkt enorm belangrijk bij het tot stand komen van het circadiaan ritme (onze biologische klok). Doe daarom ‘s ochtends de gordijnen open om uw pasgeboren baby het verschil tussen dag en nacht te leren. Ook een korte wandeling rond 10 à 11 uur ‘s ochtends, kan helpen. Door in de vroege ochtend actief te zijn en je baby bloot te stellen aan daglicht, wordt het verschil tussen dag en nacht snel duidelijk.

Zelf de regie nemen

Baby’s slapen zo’n 14 tot 17 uur per dag, maar kunnen nog niet een hele nacht doorslapen. Daar is helaas geen ontkomen aan. Wat u wel kunt doen, is (proberen) het heft in eigen handen nemen.

Wordt uw kind elke nacht wakker tussen 2 en 5 uur? Zet dan om 2 uur de wekker voor een voeding, en probeer dit tijdstip telkens te verlaten. Zo kan u proberen om zelf meer controle te krijgen op de slaap van uw baby. Maak u echter geen illusies, totale controle bestaat niet en dat is perfect normaal!

Probeer bovendien om uw baby moe, maar wakker, in bed te leggen. Uw kleintje in slaap voeden of wiegen, is verleidelijk, maar het kan ervoor zorgen dat hij op een gegeven moment alleen op die manier in slaap valt.

Slapen als een baby

… zelfs met een pasgeboren baby in huis?

Pas dan – zeker de eerste 12 weken – zelf uw ritme aan. Met een baby die ‘s nachts nog gevoed moet worden, doet u er goed aan om op tijd onder de wol te kruipen, zelfs al bent u gewend om laat naar bed te gaan.

Focus zeker ook niet te veel op de slaap die je zelf mist omwille van de baby. Dit soort gepieker kan ervoor zorgen dat u (bv. na een voeding) zelf niet meer in slaap kan vallen en creëert een vicieuze cirkel die de basis kan vormen voor latere chronische slaapproblemen.

Ook af en toe om hulp vragen, is helemaal niet verkeerd. Laat iemand bijspringen voor de schoonmaak of de was, zodat het huishouden u alvast niet wakker houdt.

Een matras gepersonaliseerd aan uw lichaam

Gratis Personal Sleep Scan in onze Equilli winkels