Word je ‘s ochtends regelmatig wakker met stramme spieren en gewrichten? Geraak je hierdoor slechts moeizaam en met veel pijn uit je bed? Dan heb je last van ochtendstijfheid of startstijfheid. Ochtendstijfheid komt voornamelijk voor bij ouderen of mensen met artrose, fibromyalgie, reumatoïde artritis of andere reumatische aandoeningen. Het maakt typische ochtendrituelen – zoals zich wassen of zichzelf aankleden – aanzienlijk moeilijker.
Gelukkig bestaan er een aantal manieren om je lichaam ‘s ochtends sneller soepel te krijgen.
Houd je lichaam warm
Wanneer het ‘s avonds donker wordt, maakt je lichaam melatonine aan. Dit zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur daalt, maar ook dat je spieren en gewrichten ‘s nachts afkoelen en je ‘s morgens mogelijks met ochtendstijfheid opstaat.
Om te vermijden dat je ‘s ochtends nauwelijks uit je bed geraakt, onderneem je het best volgende stappen:
- Draag een flanellen pyjama om je lichaamstemperatuur op peil te houden;
- Doe bedsokken aan indien je last hebt van koude voeten;
- Maak gebruik van een elektrisch deken om je bed voor het slapengaan op te warmen;
- Ga voor het juiste dekbed dat is aangepast aan jouw thermische voorkeur.
Daarnaast is het ook belangrijk om de temperatuur van de slaapkamer in het oog te houden en de ruimte regelmatig te verluchten. Een goede slaapkamertemperatuur bedraagt maximum 20°C. Leef je deze regels niet na? Dan neemt de kans op vocht in de slaapkamer toe, wat negatieve gevolgen kan hebben. Een vochtige slaapkamer heeft namelijk een enorme invloed op de gewrichten en spieren en werkt bijgevolg dus ochtendstijfheid in de hand!
Start met een aantal oefeningen in bed
Naast een aangename kamertemperatuur en een goede verluchting, speelt ook je ochtendritueel een belangrijke rol in de mate waarin je ochtendstijfheid ervaart. Wanneer je wakker wordt, is het aangeraden om je lichaam rustig aan op te starten met een aantal ontspannende oefeningen. Deze oefeningen kan je gewoon ‘s ochtends uitvoeren, wanneer je nog in je bed ligt.
- Trek één been op en strek het langzaam terug. Herhaal deze oefening een tiental keer voor elk been om je heup- en kniegewricht te versoepelen.
- Trek vervolgens je knie op en trek het zo ver mogelijk naar je toe. Houd je knie vast in je knieholte of met je handen om je knie heen. Doe dit vijf keer links en vijf keer rechts om het heupgewricht los te werken.
- Trek beide knieën op en beweeg ze samen eerst naar links en daarna naar rechts. Herhaal dit vijf keer om je rug te doen ontspannen.
- Ga rechtop zitten en buig een paar keer zo diep mogelijk voorover. Doe dit ook naar links en naar rechts. Deze oefening maakt zowel je heup, als je rug los.
Neem ‘s ochtends een warme douche
Zijn de ochtendoefeningen achter de rug? Dan is het tijd voor een warme douche! Een warme douche helpt je om je lichaam geleidelijk aan op temperatuur te brengen en je ochtendstijfheid weg te werken, zeker wanneer je dit ook nog eens combineert met een aantal draaibewegingen om je polsen en enkels wakker te maken, en je schouderbladen te ontspannen.
Zwier bijvoorbeeld je armen een aantal keren naar voren en naar achteren, en laat ze ook eens helemaal ronddraaien. Dit komt de schoudermobiliteit alleen maar ten goede!
Kies voor een matras op maat
Ten slotte is naast een gepersonaliseerd dekbed, ook een matras op maat onmisbaar om ochtendstijfheid te voorkomen.
Een matras op maat is namelijk volledig aangepast aan je lichaamskenmerken en slaaphouding, waardoor je ‘s nachts van de juiste ondersteuning geniet en je ‘s ochtends zonder stijve gewrichten of spieren ontwaakt.
Wil jij ook graag inzetten op pijnvrije nachten? Ontvang dan de gratis ergonomie gids met 10 tips voor een rug in topvorm en help jezelf aan een goede, deugddoende nachtrust!