5 vaak voorkomende slaapstoornissen

Een goede nachtrust is iets waar we allemaal naar streven. Het levert een enorme bijdrage aan onze gezondheid en zorgt bovendien voor een goed humeur. Toch is het niet voor iedereen evident om goed te kunnen slapen.

Maar liefst een kwart van de volwassenen lijdt aan een slaapstoornis en ondervindt hiervan regelmatig of zelfs dagelijkse klachten. Zo bestaan er slaapstoornissen waarbij u ‘s nachts niet wakker wordt, maar toch uw slaap onbewust hindert. Denk maar aan slaapwandelen, tandenknarsen en praten in uw slaap, … Deze gedragingen worden ondergebracht onder parasomnie. Daarnaast bestaat er een groep slaapstoornissen, genaamd dyssomnie, die uw slaap effectief onderbreken of die een invloed hebben op uw tijdstip van inslapen en wakker worden. Hieronder vallen gekende slaapstoornissen zoals insomnie en hypersomnie.

Benieuwd naar welke slaapstoornissen het vaakst voorkomen? We lichten ze hieronder kort voor u toe:

Slaapapneu

Slaapapneu is een primaire slaapstoornis en valt onder de dyssomnieën.

Het is een stoornis waarbij u herhaaldelijk een ademtekort ondervindt tijdens uw slaap en dus gewekt wordt door uw hersenen. Dit constante wekken, maakt dat u verschillende keren per nacht naar een lichter slaapstadium gebracht. Hierdoor kan u zich gedurende de dag zeer vermoeid voelen.

Daarnaast hebben mensen met slaapapneu ook vaak last van hypertensie en/of hart-en vaataandoeningen.

Een slaapapneu bestaat in een obstructieve en centrale vorm. Lees daar hier meer over.

Rusteloze benen

Rusteloze benen oftewel het Restless Legs Syndrome (RLS) komt bij ongeveer 2 tot 5 procent van de wereldbevolking voor, waarvan voornamelijk vrouwen.

Het belangrijkste symptoom van RLS wordt omschreven als een drang om met de benen te bewegen, en gaat vaak gepaard met een onaangenaam gevoel in de benen in de vorm van tintelingen of pijn.

De klachten van RLS beginnen en verergeren wanneer men inactief is, zoals bij het slapen gaan. Hierdoor kan de nachtrust ernstig verstoord worden. Lees hier verder wat mogelijke oorzaken zijn en hoe u de symptomen kunt verlichten.

Narcolepsie

Narcolepsie is een slaapstoornis die veroorzaakt wordt door een storing in de hersenen. Het resulteert in grote slaperigheid en oncontroleerbare slaapaanvallen op de meest onverwachte momenten. Mensen met narcolepsie hebben geen normale slaapcyclus.

Vaak gaat narcolepsie ook gepaard met kataplexie, waarbij men korte spierverslappingen ervaart. Deze gebeuren vaak na sterke emoties.

Narcolepsie is niet iets wat genezen, maar wel verminderd kan worden met medicijnen en het af en toe inlassen van een slaapmoment.

Insomnie

De meest voorkomende slaapstoornis is insomnie. Insomnie wordt ook wel slapeloosheid genoemd en is meer dan enkel moeite hebben met inslapen.

Feitelijk betekent insomnie dat iemand gewoonweg niet kan slapen. Dat gaat van niet kunnen inslapen tot niet kunnen doorslapen tot vroeg alweer wakker zijn.

Soms slapen mensen met insomnie maar enkele uren per nacht. Uiteraard heeft dit grote vermoeidheid tot gevolg.

Meestal is insomnie een tijdelijk verschijnsel, veroorzaakt door bijvoorbeeld stress. Maar wanneer insomnie niet behandeld wordt, kan dit tot chronische insomnia leiden.

Slaapwandelen

Slaapwandelen is een parasomnie slaapstoornis; een stoornis waarbij zich een abnormaal verschijnsel of een abnormale gedraging tijdens de slaap voordoet. De medische term voor slaapwandelen is somnambulisme.

Hoewel slaapwandelen op zich onschuldig is, moet u er wel op letten dat u of de persoon die slaapwandelt geen verwondingen oploopt.

Wanneer u slaapwandelt voert u namelijk een normale activiteit uit terwijl u in een diepe slaap bent. U zal zich hiervan de volgende dag ook niets herinneren omdat u tijdens deze handelingen niet bij bewustzijn bent.