Uw donsdeken onderhouden en reinigen

We hielpen u eerder al een om donsdeken te kiezen. In dit artikel behandelen we het onderhoud ervan.

Een donzen dekbed gaat gemiddeld 10 jaar mee, op voorwaarde dat u het goed onderhoudt en reinigt. Want niet alleen uw dekbedovertrek moet regelmatig gewassen worden, ook uw donsdeken kan wel eens een wasbeurt gebruiken en moet verlucht worden.

Uw lichaam verliest ‘s nachts namelijk heel wat transpiratievocht, en dat komt ook in uw dekbed terecht. Daardoor wordt het dunner en geeft het minder warmte.

Met deze tips heeft u langer plezier van uw donsdeken!

Donsdeken regelmatig verluchten

Donsdekens hebben niet veel onderhoud nodig, het volstaat om ze dagelijks even op te schudden en regelmatig te verluchten. Daardoor blijft de vulling los en fris.

Opschudden is nodig omdat de lucht tussen de dons werkt als een buffer tegen de koude. Tip: Laat het dekbed elke dag opengeslagen aan uw voeteneinde liggen. Zo kunnen zowel uw matras als uw dekbed optimaal ventileren.

Hang verder uw donzen dekbed twee à drie keer per jaar buiten op een mooie dag. Vermijd volle zon of mist: in de schaduw met een zacht briesje is ideaal. UV-licht is een natuurlijke remedie tegen bacteriën en huisstofmijt. Opgepast: u kan uw dons best niet door een open raam hangen, want dat kan het beschadigen. ‘s Winters kan u het dekbed op de verwarming leggen, maar let wel op dat de temperatuur niet hoger is dan uw lichaamstemperatuur.

Het is niet nodig om uw dekbed te stofzuigen, want dit kan gaatjes in de tijk maken waardoor er veren kunnen ontsnappen. Om de veerkracht van uw donsdeken te behouden, kan u er best geen zware spullen op leggen.

Donzen dekbed wassen

Wist u dat u een donsdeken meestal gewoon in de wasmachine kan wassen?

Eén à twee keer per jaar is ideaal.

Doe het echter niet te vaak, want hoe meer u het wast, hoe meer de dons zijn kwaliteit verliest.

Als uw wasmachine groot genoeg is, kan u het dekbed op 40 of 60°C wassen, afhankelijk van de wasvoorschriften. Als er op de wasvoorschriften staat dat u het niet zelf mag wassen, laat het dan professioneel reinigen. Gebruik geen wasverzachter of bleekmiddel.

Het is verder belangrijk dat u het donsdeken achteraf goed en snel droogt. Stop het in de droogkast en doe er een tennisbal bij. Die zorgt ervoor dat uw donsdeken achteraf heerlijk opgeschud is.

We raden sowieso aan om uw donsdeken elke vijf jaar professioneel te laten reinigen. Hiervoor kan u in onze winkels terecht. We maken het donsdeken open en reinigen dons en tijk apart van elkaar. Slechte donsdeeltjes worden weggefilterd en de dons wordt bijgevuld tot het oorspronkelijke gewicht. Professioneel reinigen verlengt de levensduur van uw dekbed.

Vlekken van uw donsdeken verwijderen

Zit er een vlek op uw donsdeken? U hoeft dan niet meteen de hele dons te wassen. Sla het vulmateriaal weg op de plek waar de vlek zit, zo moet u alleen de tijk natmaken.

Maak een katoenen doek nat en dep met milde zeep op de vlek. Droog met een haardroger, maar zet hem niet op de warmste stand.

Urinevlekken verwijdert u het best met warm water en baking soda. Bloedvlekken? Gebruik koud water om te vermijden dat het bloed stolt.

Donsdeken opbergen

Berg uw dons niet op in een plastic opbergtas, want plastic is niet luchtdoorlatend. Het vocht kan dan niet ontsnappen waardoor u risico op schimmel krijgt. Een stoffen opbergtas is beter, bijvoorbeeld eentje van katoen. Zorg dat de tas goed afsluit zodat er geen stof wordt doorgelaten en bewaar op een droge plaats.