Dekbed kiezen koud of warm

Thermisch comfort heeft een belangrijke invloed op onze slaapkwaliteit. Zowel het inslapen als het doorslapen kan belemmerd worden door een te koude of een te warme slaapomgeving.

In een vorig artikel gaven we al enkele tips over wat u kan doen om het inslapen te vergemakkelijken bij warm weer, maar hier focussen we concreet op één van de belangrijkste hulpmiddelen om het bedklimaat te beïnvloeden: namelijk het dekbed.

Soorten dekbedden

Wanneer u op zoek bent naar een nieuw dekbed, dan is het belangrijk om met volgende zaken rekening te houden:

  • De vulling van het dekbed;
  • De tijk van het dekbed;
  • De warmteklasse van het dekbed;
  • De afmetingen van het dekbed.

Hieronder lichten we elk aandachtspunt even kort toe.

De vulling van een dekbed

Alhoewel er veel verschillende vullingen op de markt zijn, blijven de donzen dekbedvullingen het meest populair. Donzen dekbedden hebben het voordeel erg licht te zijn en tegelijkertijd lekker warm aan te voelen. Zowel eendendons, als ganzendons wordt regelmatig als opvulling gebruikt, al heeft ganzendons duidelijk een beter isolatievermogen.

Verder wordt onderscheid gemaakt tussen het percentage dons dat zich effectief in uw donzen dekbed bevindt ten opzichte van het percentage veertjes. Omdat net de dons voor het isolatievermogen zorgt en niet de veertjes, komt een hoger percentage dons overeen met een betere kwaliteit.

Tot slot speelt ook het type dons een rol. Zo zal de kwaliteit van ganzendons dat afkomstig is van een koude regio (bv. Polen, Siberië) een beter isolatievermogen hebben, dan een dons die afkomstig is van een warmere regio (bv. West-Europa).

De tijk van een donsdeken

De tijk is het omhulsel van uw donsdeken. Meestal is dit fijngewoven mako katoen of batist: dit laat geen dons door, maar wel lucht. Hoe fijner de tijk, hoe gemakkelijker het dekbed aansluit rondom uw lichaam en hoe beter het isolatievermogen.

De fijnheid wordt meestal weergegeven door de eenheid Nm (number metric). Hoe hoger deze waarde, hoe fijner de tijk.

De warmteklasse van een dekbed

De warmteklasse geeft het isolatievermogen aan van een dekbed. Dekbedden komen voor in vier verschillende warmteklassen:

  • Warmteklasse 1 (W1): Winterplus dekbed. Een zeer warm dekbed. Enkel geschikt voor mensen die heel snel koud hebben en in een erg koude omgeving slapen.
  • Warmteklasse 2 (W2): Winterdekbed. Een warm dekbed. Geschikt voor koele slaapomgevingen en/of mensen die het snel koud hebben.
  • Warmteklasse 3 (W3): Tussenseizoen of all year dekbed. Een lichter dekbed dat het hele jaar door gebruikt kan worden. Geschikt voor mensen die het niet snel koud hebben.
  • Warmteklasse 4 (W4): Zomerdekbed. Een zeer licht dekbed dat perfect is voor warme zomernachten.

Verder bestaan ook nog 4-seizoenen dekbedden. Dit zijn eigenlijk 2 dekbedden (één zomerdekbed en één tussenseizoen dekbed) die je in de winter aan elkaar kan vastmaken.

De afmetingen van een dekbed

Dekbedden komen in verschillende maten. De meest voorkomende, enkele maten zijn 140 x 200 cm en 140 x 220 cm. De meest voorkomende, dubbele maten zijn 240 x 220 cm en 260 x 220 cm. De grootte van uw dekbed stemt u best af op de breedte van uw matras.

Voor matrassen tot en met 180 cm volstaat meestal een dekbed van 240 x 220 cm. Voor bredere matrassen kiest u best voor een dekbed van 260 x 220 cm.

Welk donsdeken kiezen?

Een dekbed kiezen, is iets heel persoonlijk. Het perfecte dekbed dat voor iedereen goed is, bestaat dus niet. Wat voor de ene te warm is, is voor de andere al snel te koud. En omdat we nu eenmaal graag met twee onder één groot dekbed liggen, kan dat al wel eens tot de nodige frustraties leiden.

Ons advies? Kies voor een dekbed waarin je de warmteklasse van beide zijden anders kan laten afvullen. Zo hoef je geen compromissen te maken op vlak van persoonlijk thermisch comfort. Sommige dekbedden laten ook toe om de voeten extra warm te maken. Geen overbodige luxe, want het is wetenschappelijk aangetoond dat warme voeten helpen om sneller in te slapen.