Slaaprimpels: denk aan uw slaaphouding en het juiste hoofdkussen

Rimpels ontstaan door verschillende factoren. Ze worden vaak geassocieerd met gelaatsuitdrukkingen, maar dat is lang niet de enige oorzaak. Ook de manier waarop u slaapt, kan voor rimpels zorgen.

In welbepaalde slaaphoudingen, bijvoorbeeld, verhoogt u aanzienlijk de kans op slaaprimpels. Slaapt u op uw buik of uw zij, dan ontstaat er meer spanning en compressie, met alle gevolgen van dien.

Dit blijkt ook uit onderzoek aan de Universiteit van Ljubljana. Slaapt u steeds in dezelfde houding, dan wordt er voortdurend druk uitgeoefend op dezelfde kant van het gezicht, met als gevolg een grotere kans op slaaprimpels.

Compressierimpels vs. expressierimpels

Er bestaat een duidelijk onderscheid tussen de verschillende soorten rimpels. We onderscheiden er namelijk twee, op basis van wat de precieze oorzaak is.

Expressierimpels

Expressierimpels zijn de meest gekende rimpels. Deze ontstaan door te lachen, te fronsen, of andere gelaatsuitdrukkingen te tonen. Ze verschijnen dan ook meestal rond de ogen, de mond en het voorhoofd: de plekken waarmee expressie en gevoelens getoond worden met het gezicht.

Compressierimpels

De rimpels die ontstaan in uw slaap, worden compressierimpels genoemd, of ook wel slaaprimpels. Ze zijn het gevolg van extra spanning, druk en compressie die op de huid wordt uitgeoefend in bepaalde slaaphoudingen. Er vindt dus een samendrukking of compressie van de huid plaats.

Slaaprimpels verschijnen niet aan de ogen, mond of het voorhoofd. Ze laten zich eerder zien aan de randen van het gezicht of aan de decolleté.

Ligt u voortdurend op uw zij of uw buik, dan ontstaat er extra druk aan de randen van uw gezicht. Door steeds op diezelfde plek spanning uit te oefenen, zullen de compressierimpels zich daar vormen. Dat geldt ook voor de decolleté: de druk die in die zone ontstaat door op uw zij te liggen, verhoogt de kans op rimpels.

Het grote verschil

We maken een duidelijk onderscheid tussen deze twee soorten rimpels op basis van de spierbewegingen.

Bij het tonen van gevoelens, worden de spieren geactiveerd. Lachen, fronsen, boos zijn, verdrietig zijn… Voor gelaatsuitdrukkingen gebruikt u steeds de spieren rond de ogen, de mond en het voorhoofd. Door die herhaaldelijke spierbewegingen, worden expressierimpels gecreëerd. Die rimpels kunnen eventueel behandeld worden.

Terwijl u slaap, voert u geen bewegingen uit met uw gelaatsspieren. Compressierimpels zijn dan ook geen gevolg van spierbewegingen, maar van een te hoge druk op de huid. Daardoor is het niet gemakkelijk om deze rimpels weg te werken met een behandeling.

Heeft u al expressierimpels? Dan kunnen deze ook nog verdiepen wanneer u steeds in dezelfde houding ligt.

Hoe ouder u bent, hoe groter de kans op expressierimpels en compressierimpels. Door ouderdom wordt de huid in uw gezicht dunner, waardoor rimpels zich sneller vormen.

Bovendien verandert een jonger persoon ‘s nachts meer van slaaphouding dan een ouder persoon. Hoe vaker u verandert van van slaaphouding, hoe minder lang op dezelfde plek druk wordt uitgeoefend. Zo zullen compressierimpels zich minder snel vormen.

Voorkomen

Zoals eerder al gezegd, zijn compressierimpels niet (gemakkelijk) te verwijderen. Daarom kan u maar beter voorkomen dan genezen. Zo moet u later niet radeloos naar een oplossing zoeken.

Slaaphouding

Een eenvoudige manier om te voorkomen dat slaaprimpels ontstaan, is je slaaphouding aanpassen. Ruglig wordt in dit verband het vaakst aangeraden. Zo wordt er geen druk uitgeoefend op het gezicht, en ontstaat er geen samengedrukte decolleté.

Door af en toe van slaaphouding te veranderen, ontstaat er minder druk op dezelfde plekken van uw gezicht, wat het proces ook kan vertragen.

Het juiste hoofdkussen

Naast uw slaaphouding, kan ook een hoofdkussen al aardig helpen bij het voorkomen van compressierimpels. Het is belangrijk dat u slaapt op het perfecte hoofdkussen voor uw hoofd en voor uw slaaphouding. Kies daarom voor een vorm en materiaal die de druk verminderen op uw gezicht. Slaaprimpels zullen veel minder snel verschijnen dan bij een gewoon kussen.

Equilli zorgt voor een oplossing op maat, afgestemd op uw noden. Bent u geïnteresseerd in ons ruim aanbod, of wil u graag wat meer informatie over het juiste hoofdkussen voor u? Maak vrijblijvend een afspraak, en wij helpen u graag verder.