TE WARM OM TE SLAPEN? ZO ZORGT U VOOR THERMISCH COMFORT IN DE SLAAPKAMER!

Belgische zomers zijn niet meteen de heetste van Europa, maar toch kennen we ook hier soms verzengende nachten. Deze maken het voor velen erg moeilijk om de slaap te vatten. Het is namelijk zo dat ons lichaam tijdens de nacht gemiddeld 1°C wil afkoelen. Dat doet het door via de huid zoveel mogelijk warmte af te geven. Is het te warm om te slapen en wil het maar niet lukken om in te dommelen? Enkele verkoelende tips voor hete nachten!

Spring even in de douche

Als het te warm is om te slapen, kan het helpen om de douche op te zoeken. Het water hoeft zelfs niet ijskoud te zijn. Aangezien de temperatuur van onze huid op kamertemperatuur ongeveer 33°C bedraagt, zal alles lager dan deze temperatuur al voor verkoeling zorgen!

De aanwezigheid van water rondom uw huid zorgt ook achteraf voor verfrissing. Dat kunt u een beetje vergelijken met hoe ons lichaam via zweet temperatuur afgeeft door middel van verdamping. Zo koelt uw lichaam voor een tijdje af, net genoeg om rustig in slaap te vallen.

Warm uw handen en voeten kort voor het slapengaan op

Warmte afgeven gebeurt voor een groot deel via de handen en voeten. Mensen met een slechte doorbloeding in deze zones zijn dan ook vaak slechte slapers. Als het te warm is om te slapen, kan het helpen om uw handen en voeten voor het slapengaan even op te warmen. Dat kunt u doen door, bijvoorbeeld, een tas warme melk vast te houden en/of een warm voetbadje te nemen. Dit helpt om de doorbloeding op gang te brengen.

Akkoord, deze tip lijkt misschien tegenstrijdig, maar het helpt uw lichaam om sneller af te koelen. Al helemaal omdat warme handen en voeten als surplus onze hersenen een signaal geven om het slapengaan te starten!

Haal koele buitenlucht naar binnen

Is het binnen benauwd en te warm om te slapen, maar buiten lekker koel? Zet dan uw slaapkamerraam open en laat een ventilator de warme lucht de gang inblazen. Dit creëert een onderdruk in de kamer waardoor er plaats wordt vrijgemaakt voor frisse buitenlucht. Deze lucht is doorgaans minder vochtig, wat het eenvoudiger maakt voor het lichaam om via de verdamping van zweet verder af te koelen.

Gebruik koude kompressen

Een koud washandje op de polsen en nek verricht wonderen. Denk maar aan de momenten waarop u hoge koorts maakt. Koude kompressen zorgen voornamelijk voor verkoeling omwille van de verdamping. Leg ze echter niet op je handen of voeten, dat geeft onze hersenen een signaal om wakker te worden!

Kies voor ademende materialen

Te warm om te slapen? Ademende materialen zorgen dat de vochtige, warme lucht rondom het lichaam makkelijk weg kan omwille van de verdamping. Afhankelijk van het materiaal zal uw deken meer of minder vocht kunnen opnemen, wat bepalend is voor hoe klam het aanvoelt bij nachtelijk zweten.

Zijde en lyocell (kunstmatige vezel op natuurlijke basis met zeer goede vochtregulerende eigenschappen) nemen twee keer meer vocht op dan wol, vier keer meer dan katoen en zelfs zes tot twaalf keer meer dan standaard polyester materialen. Daarnaast kunnen materialen zoals lyocell (deze zit in kwalitatieve dekbedden specifiek voor vochtregulatie en ook in onze Equilli matrashoes), waar het water geabsorbeerd zit binnen de vezels in plaats van op de vezels, veel makkelijker het vocht afvoeren en verspreiden. Dit komt uiteraard de verdamping ten goede en dus ook de verkoeling.

Een goede nachtrust met een matras op maat

Gratis Personal Sleep Scan in onze Equilli winkels