jetlag voorkomen bij lange reizen

Als we lange afstanden vliegen en daarbij verschillende tijdzones doorkruisen, blijft dat vaak niet zonder gevolgen voor ons slaap-waakritme. We spreken van een jetlag als onze biologische klok niet accordeert met de lokale tijd, wat ons lichaam in de war brengt en gevoelens van vermoeidheid, slapeloosheid, sufheid en zelfs hoofdpijn en spijsverteringsproblemen met zich meebrengt. 

Van plan om binnenkort een lange vliegreis te maken? Hieronder drie jetlag tips om slaapproblemen te onderscheppen en vermoeidheid te voorkomen.

Jetlag tip 1: Let op uw voeding

Vermijd alcohol en cafeïne vlak voor en tijdens de vlucht. In de dunne atmosfeer van het vliegtuig hebben deze een sterk effect op het lichaam, waardoor u respectievelijk gaat uitdrogen en minder diep slaapt. Bovendien zorgen alcohol en cafeïne voor prikkelbaarheid en stress. Ons advies? Voldoende water drinken! Dit is echt een must om duizeligheid en vermoeidheid tegen te gaan.

Vermijd verder zware maaltijden en hou rekening met wanneer het etenstijd is op de plaats van de bestemming.

Jetlag tip 2: Bewaak uw nachtrust

Maakt u binnenkort een vliegtuigreis? Pas dan op voorhand uw slaappatroon aan om eventuele slaapproblemen te voorkomen. Moe en gestresst het vliegtuig instappen, maakt dat u meer kans heeft op een jetlag.

Ga enkele dagen voor de reis ietsje eerder of later naar bed om uw lichaam te wapenen tegen de effecten van de nieuwe tijdzone en de hersteltijd te verkorten. Reist u oostwaarts? Ga dan een of twee uur eerder dan normaal naar bed. Ga een à twee uur later slapen bij een westwaartse reis.

Voorzie verder oordopjes en eventueel een slaapmasker voor op het vliegtuig. Deze helpen u om ongestoord te slapen ondanks drukverschillen, luidruchtige medepassagiers en teveel licht.

Jetlag tip 3: Help uw biologische klok een handje

Aangekomen op uw bestemming? Stem uw interne klok af op de lokale tijd door deze te vertragen of te versnellen. Schemering en duisternis vertragen uw klok, terwijl fel licht en zonlicht versnellend werken. Stel bijvoorbeeld uw slaap uit door frisse lucht en zonlicht op te zoeken, of zoek de duisternis op om sneller in slaap te komen. Het duurt ongeveer 1 dag per tijdzone om uw biologische klok aan te passen.

Geef ter plaatse niet toe aan uw vermoeidheid, maar stel alles in het werk om in het ritme van uw bestemming te komen.