Slecht slapen kan u behoorlijk uit uw element halen. Toch is het niet altijd evident om iets te doen aan een ‘slaapprobleem’. Dat komt natuurlijk omdat verschillende factoren bepalend zijn voor al dan niet goed slapen. Wilt u graag beter slapen? Dan kan het nooit kwaad om gewapend te zijn met juiste informatie en de nodige weetjes. Hieronder enkele slaapweetjes die u een duwtje in de juiste richting geven!
Snoozen maakt u net slaperig
‘s Morgens snoozen (en nog een keer, en nog een keer): iedereen maakt zich er wel eens schuldig aan. Lekker omdraaien en ‘nog vijf minuutjes’ blijven liggen is echter niet meteen gunstig voor uw biologische klok. Meer nog, snoozen zorgt voor een minder fris en monter gevoel de eerste uren uit bed, een fenomeen dat ook wel gekend staat als ‘slaap-inertie’.
Ons advies? Gebruik uw natuurlijke klok om wakker te worden. Houd een regelmatig slaapritme aan en u heeft zelfs geen wekker meer nodig! Die-hard snoozers zijn misschien gediend met een wekker die snoozen afleert, zoals bijvoorbeeld de Tocky of de Carpet.
Niet te koud, niet te warm
Bij te koud gaan we namelijk rillen en verhoogt ons metabolisme, terwijl we bij te warm gaan zweten. Beide werken uiteraard slaapverstorend.
Wist u dat ons lichaam moet afkoelen om in slaap te vallen? Aangezien we vooral afkoelen door warmte-afgifte via handen en voeten, zijn mensen met een slechte doorbloeding in deze zones meestal slechte slapers. Dit blijkt een van de redenen waarom oudere mensen meestal problemen hebben met doorslapen.
Tip: warm uw handen en voeten voor het slapengaan even op (bijvoorbeeld door een warme tas melk vast te houden en/of een warm voetbadje te nemen) om de doorbloeding op gang te brengen!
Schaapjes tellen? Achterhaald!
Ga in de plaats voor de cognitive shuffle-techniek. Deze houdt in dat u een woord kiest (bijvoorbeeld ‘bedtijd’) en vervolgens voor jezelf zoveel mogelijk objecten visualiseert, eerst dingen die beginnen met de letter ‘b’, vervolgens met een ‘e’, ‘d’, enzovoort. Ook de app mySleepButton is een interessante optie. De app fluister u de dingen in, zodat u zich alleen nog maar moet bezighouden met visualiseren. Doordat uw brein herkent dat uw denkpatroon geen structuur heeft, beseft het dat het veilig is om te slapen.
Kende u deze slaapweetjes al?
Wist u dat…
- We normaal gezien ‘s morgens een boost in cortisol krijgen? Als we te weinig slaap hebben gehad, is het cortisol-gehalte echter nog niet op peil. Dat zorgt mee voor een ochtendhumeur.
- Ons ochtendhumeur wordt verbeterd door een vast slaapritme? Vooral natuurlijk ontwaken, met een cortisol-gehalte dat op peil is, is van groot belang voor een humeurvrije ochtend.
- Slaaptekort de hormonen ghreline en leptine beïnvloedt? Ghreline geeft ‘goesting’ om te eten (dit stijgt bij slaaptekort), terwijl leptine zorgt voor een verzadigd gevoel (dit daalt bij slaaptekort). Slaaptekort en gewichtstoename zijn met andere woorden nauw met elkaar verbonden.
- Onze slaap wordt gereguleerd door onze biologische klok en het hormoon melatonine? Bij veel pubers start de aanmaak van melatonine veel later op de avond, waardoor ze vaak als ‘avondmensen’ worden bestempeld. Doordat ze pas laat slaperig worden, maar natuurlijk ook voldoende slaap nodig hebben, komen de meesten ‘s morgens niet fris uit bed.
- Koala’s de langste slapers zijn? Ze slapen tot 22 uur per dag. Giraffen stellen het dan weer met minder dan 2 uur slaap per dag.
- Dolfijnen maar met een hersenhelft tegelijk slapen? Ze moeten namelijk op geregelde tijdstippen naar het wateroppervlak om te ademen.
- We voornamelijk dromen tijdens onze REM-slaap? Deze beslaat ongeveer 20 procent van onze totale slaapduur.
- 12% van de bevolking alleen in zwart-wit droomt?
- We elke nacht groeien? ‘s Morgens zijn we groter dan ‘s avonds doordat de wervelkolom na belasting overdag zich ‘s nachts herstelt.
- We ‘s nachts tot wel 40 keer veranderen van slaaphouding?
- Afhankelijk van de bron tussen de 10 en 25 procent van de mensen allergisch zijn aan huisstofmijt? En dit vaak zonder het te weten. Onze tip? Ververs uw lakens best elke week en zorg voor een droge slaapomgeving.