Moeite met het kiezen van de juiste boxspring? Lees hier wat een boxspring precies is en waar u zoal op moet letten als u er een wil kopen.

Boxsprings zijn aan een stevige opmars bezig. Steeds meer Belgen en Nederlanders kiezen ervoor om een boxspring te kopen omwille van het comfort en de voordelen. 

Maar wat is dat nu eigenlijk, een boxspring

En waarop moet je zoal letten bij de aankoop van een boxspring

Zijn alle boxsprings even goed, en is een boxspring beter dan een lattenbodem of spiraalbodem? 

Hieronder proberen we op al deze vragen een duidelijk en correct antwoord te geven. Zo kan je goed geïnformeerd naar de winkel gaan.

Wat is een boxspring?

Een boxspring is letterlijk vertaald een ‘doos’ (box) met ‘veren’ (spring). 

Boxsprings bestaan uit een houten frame of omkadering met daarin veren. Dit kunnen zowel bonellveren als pocketveren zijn. 

Het frame en de veren worden afgedekt met een laag schuim en rondom gestoffeerd met een stof naar keuze. Een boxspring staat op pootjes en wordt vaak afgewerkt met een hoofdbord in dezelfde stof

TIP: Stem de hoogte van pootjes en de hoogte van de boxspring en de matras op elkaar af om een aangename instaphoogte te verkrijgen.

Een boxspring-bed of kortweg boxspring combineert een bed en bedbodem in één product. 

Doordat ze vaak in hotels worden gebruikt noemt men boxsprings ook wel eens hotelbedden. 

Waarom ze zo populair zijn bij hotels? Concreet omdat boxsprings heel eenvoudig op te maken zijn. Het slaapcomfort is doorgaans een secundaire overweging. 

Vaak wordt de term boxspring ten onrechte gebruikt voor matrassen. 

Dit heeft te maken met het feit dat heel vaak boxspringcombinaties in de markt gezet worden met een bepaalde matras. Maar eigenlijk slaat de term boxspring op de combinatie bed-bedbodem en dus niet op de matras. 

Kwaliteit van een boxspring

Met de stijgende populariteit van boxsprings, is ook het aanbod erg toegenomen. 

Dit maakt het voor de consument niet gemakkelijk om de juiste keuze te maken

Zeker omdat de kwaliteit van boxsprings enorm varieert. 

Doordat een boxspring rondom gestoffeerd is, kan je als consument bijvoorbeeld niet zien wat erin zit. 

Zo kan het best zijn dat een boxspring mooi is afgewerkt en er goed uitziet, maar in feite is opgebouwd uit inferieure materialen met alle gevolgen van dien.

Maar wat bepaalt de kwaliteit van een boxspring? 

  • Het houtwerk: De kwaliteit en stevigheid van het houtwerk is erg belangrijk. Wanneer goedkoper en lichter hout gebruikt wordt, gaat de boxspring al snel doorbuigen of doorhangen. De kwaliteit van het houtwerk kan je bijvoorbeeld nagaan door te kijken naar het aantal pootjes dat gebruikt wordt om de boxspring te ondersteunen. Kwalitatieve boxsprings hebben genoeg aan vier poten per ligvlak, terwijl de minder kwalitatieve vaak zes pootjes nodig hebben.
  • De veren: De kwaliteit van de veren is een andere bepalende factor. Pocketveren hebben als extra voordeel ten opzichte van bonellveren, dat ze individueel kunnen vervormen, al is dit in een boxspring minder bepalend dan in een matras. Voor een boxspring is het vooral belangrijk dat de veren thermisch gehard zijn en voldoende stevig. Niets is immers zo slecht voor de levensduur van je matras dan een bedbodem die te veel meegeeft en ‘doorhangt’. Ook hier ze je vaak dat goedkopere boxsprings zachtere, minder kwalitatieve veren gebruiken.
  • Hoofdbord: Hoofdborden zijn er in verschillende vormen, maten en soorten. Zo zal een zwevend hoofdbord andere vereisten hebben naar stevigheid en ophanging dan een staand hoofdbord. Ook de afmetingen, afrondingen, capitonnering, en dergelijke meer zullen een impact hebben op de prijs.
  • Stoffering en afwerkingsgraad: De kwaliteit en exclusiviteit van de gebruikte stof of kunstleder, alsook de afwerkingsgraad van de stikkingen en stoffering bepaalt mee de kwaliteit en prijs van een boxspring.

Boxspring combineren met welk type matras?

In principe kan een boxspring met gelijk welk type matras gecombineerd worden, maar in de praktijk wordt toch het vaakst gekozen voor de combinatie met een pocketveren matras. 

Let wel op, het is niet zo dat een kwalitatieve boxspring het effect van een slechte matras kan tenietdoen. 

Het grootste deel van de ondersteuning en het comfort komt namelijk vanuit de matras. De boxspring is belangrijk om uw matras stevig te ondersteunen en van de grond te houden voor een betere ventilatie

Wilt u uw slaapcomfort 100 procent verbeteren? Kies dan voor een Equilli boxspring en een matras die perfect bij u past. Zo haalt u het maximum uit uw slaap. Niet alleen uw slaaphouding, maar ook uw boxspring, matras en hoofdkussen zijn namelijk doorslaggevend voor een goede nachtrust. De juiste keuze verkleint meteen ook de kans op rugklachten

Interesse? Maak dan nu vrijblijvend een afspraak.