Wat te doen tegen nachtelijk zweten?

Iedereen maakt het wel een keertje mee: tijdens de slaap zodanig transpireren dat uw lakens en nachtkleding nat zijn, waardoor u rillend van de kou wakker wordt.

Waarom zweten we?

We zweten om af te koelen. Zweet verdampt via onze huidporiën naar de omgeving, waardoor er verdampingswarmte vrijkomt en ons lichaam afkoelt. We zweten eigenlijk voortdurend, maar merken dit meestal pas op wanneer het zweet niet meteen verdampt en neerslaat op onze huid.

Hoewel zweten op zich dus erg belangrijk is voor de afkoeling van ons lichaam, kan nachtelijk zweten ook erg hinderlijk zijn. Nachtelijk zweten is een klacht die vaak voorkomt, zowel bij mannen en vrouwen, en verschillende oorzaken kan hebben. In sommige gevallen is het zelfs wenselijk om uw huisarts erbij te halen.

De oorzaken van nachtelijk zweten

Nachtelijk zweten kan verschillende oorzaken hebben. Een te warme omgeving of te warme nachtkleding, bijvoorbeeld, kunnen aan de basis liggen van het probleem. Dit kan te herleiden zijn tot te warm beddengoed, een matras en/of beschermer die minder goed ventileert, of de verwarming die simpelweg te hoog staat. Ook synthetische nachtkleding kan maken dat u sneller zweet in uw slaap.

Ook vlak voor het slapen, gaan sporten, is geen goed idee. Hierdoor warmt uw lichaam namelijk op, zonder dat het genoeg tijd krijgt om opnieuw af te koelen.

In sommige gevallen zijn voeding, medicijnen, angst of stress, en hormonen de oorzaak van nachtelijk zweten. Enkele medicijnen waarvan geweten is dat ze bijwerkingen hebben, zijn aspirine, paracetamol en antidepressiva. Angst en stress zorgen op hun beurt voor adrenaline, die de hartslag en bloeddruk doet stijgen, waardoor u sneller gaat zweten.

Vrouwen in de overgang kampen door de band vaker met nachtelijk zweten, in de vorm van opvliegers of vapeurs.

Verder kunnen onderliggende ziekten zoals slaapapneu, diabetes, tuberculose en de ziekte van Hodgkin overmatig zweten in de hand werken. In dit geval is het aangewezen om uw arts te raadplegen.

Nachtelijk zweten tegengaan?

De oorzaken hierboven houden in de meeste gevallen tevens een oplossing in.

Om de vochtproductie te beperken en nachtelijk zweten tegen te gaan, kunt u onder meer:

  • De temperatuur in de slaapkamer afstellen tussen 16 en 22°C.
  • Zorgen voor een temperatuurregelende beschermer, die transpiratievocht absorbeert en afvoert.
  • Kiezen voor katoenen nachtkleding en bedlinnen.
  • Synthetische lakens en kussenslopen achterwege laten.
  • Uw lichaam genoeg tijd geven om af te koelen na inspanning. 
  • Alcohol en gekruide voeding vermijden.
  • Niet te laat eten en zware maaltijden vermijden vanaf twee uur voor het slapengaan.

Zijde en lyocell

Lukt het maar niet om komaf te maken met nachtelijk zweten? Kies dan voor ademende materialen zoals zijde en lyocell. Deze laatste is een kunstmatige vezel op natuurlijke basis met zeer goede vochtregulerende eigenschappen en neemt vier keer meer vocht op dan katoen!