Hoe buikslapen afleren

Buikslapen is een slaaphouding die erg vaak voorkomt. Toch wordt het afgeraden: vroeg of laat zorgt deze namelijk voor rug- en/of nekklachten. In een vorig artikel over slaaphoudingen haalden we reeds aan dat het in buiklig onmogelijk is om een neutrale positie van de ruggengraat aan te houden. Dat kan op termijn leiden tot vervelende situaties. Buikslapen is onder meer belastend voor de onderrug, nekwervels, spieren en gewrichten. Zo snel mogelijk afleren dus!

Buikslapen afleren

Het is zeer lastig om buikslapen af te leren, niet alleen omdat het na verloop van tijd een gewoonte wordt, maar ook omdat het ontwijken van pijn vaak aan de basis ligt. Als slapen in zijlig vervelend of pijnlijk is voor de schouder en heup, gaan mensen vanzelf hun schouder of heup naar buiklig draaien. Ook als u slaapt op een te harde matras, voelt buikslapen soms aangenamer.

De meeste buikslapers liggen met hun heup in zijlig en draaien vooral de schouders richting buiklig. Is dit herkenbaar voor u? Dan is de kans groot dat uw matras een te harde schouderzone heeft!

Tips om buikslapen af te leren

Buikslapen afleren? Het zal geen eenvoudige opgave worden, maar middels deze trucjes lukt het sowieso!

Tennisbalmethode

De tennisbalmethode wordt al jaren gebruikt om buikslapen af te leren. Hoe het werkt? Naai een washandje op de voorkant van je nachthemd ter hoogte van het borstbeen. Stop een tennisbal in het washandje en buikslapen wordt wel heel oncomfortabel.

Stabiliteit verhogen

Veel buikslapers zijn van nature uit zijslapers. Door de stabiliteit in zijlig te verhogen, zal u ook minder snel op de buik draaien. Dit effect kunt u bijvoorbeeld creëren door in zijlig het bovenste been voorwaarts te leggen en op te hogen met een kussen. Zo ontstaat een groter contactoppervlak en dus meer stabiliteit.

Ook een positioneringskussen of zwangerschapskussen kan soelaas bieden. Het verhoogt tevens de stabiliteit en zorgt dat u moeilijker naar je buik kan draaien.

Pas je matras aan

Een onaangepaste of harde matras is bij veel mensen de oorzaak van buikslapen. Schouder of heup ervaren dan te veel druk waardoor je ze (onbewust) tracht weg te draaien. Een matras met aangepaste en voldoende zachte schouderzone biedt hier de beste oplossing.

Schakel je partner in

Bent u een hardnekkige buikslaper? Vraag uw partner om u wakker te maken als u weer eens op uw buik ligt. Al doet u er natuurlijk vooral goed aan om ook de oorzaak van het buikslapen aan te pakken.

Het juiste hoofdkussen

Buikslapen werkt tegen snurken en soms zelfs tegen slaapapneu, maar dat is dan ook het enige voordeel. Op uw buik slapen is echt wel af te raden aangezien het net rug- en nekklachten veroorzaakt, zelfs als dat op het eerste gezicht niet zo lijkt.

Wilt u na al deze tips dan toch op uw buik blijven slapen? Dan gebruik u beter geen hoofdkussen. Trek bij voorkeur ook een van je benen omhoog om je onderrug te sparen.