Genoeg slapen en toch het meeste uit de dag halen: het blijft een moeilijke evenwichtsoefening voor de meesten onder ons.

Sommigen kunnen fris en monter zijn met vijf uur slaap achter de kiezen, anderen hebben ‘minstens acht uur nodig’ om iets te kunnen betekenen. Maar wat gebeurt er met onze gezondheid en productiviteit als we voor een langere periode op (te) weinig slaap moeten teren?

Een studie die werd gepubliceerd in Sleep, toont voor eens en voor altijd het negatieve effect aan van een cumulatief slaaptekort.

Zes uur is eigenlijk niet genoeg

Achtenveertig volwassenen mochten twee weken lang vier, zes of acht uur slapen per nacht, en werden vervolgens iedere twee uur onderworpen aan een test tijdens hun ‘wakkere tijd’. Eén (ongelukkige) groep proefpersonen moest drie dagen aan een stuk wakker blijven.

De belangrijkste bevinding van de studie? Zes uur of minder slapen is even schadelijk voor je productiviteit als helemaal niet slapen. Meer nog, twee weken lang zo’n zes uur slapen per nacht, heeft hetzelfde effect op je lichaam als 48 uur wakker blijven aan één stuk door.

Langer slapen, beter presteren

Zij die acht uur per nacht mochten slapen, slaagden erin om hun cognitieve niveau op peil te houden. Ook hun stemming was beter. Zij die vier uur slaap per nacht kregen, gingen er elke dag op achteruit.

Hoewel de proefpersonen die overleefden op zes uur slaap, zich konden handhaven tot dag 10 van de studie, gingen hun cognitieve prestaties daarna zienderogen achteruit. Bovendien gaven deze personen zelf aan niet moe te zijn.

We slapen te weinig

Hoeveel slaap je nodig hebt, is uiteraard persoonlijk. Maar het goed inschatten hoeveel slaap je nodig hebt, is blijkbaar bijzonder moeilijk. Het onderschatten van je slaapbehoefte kan belangrijke gevolgen hebben voor je prestaties overdag en voor je gezondheid op lange termijn. Voorbeelden van bekende kortslapers komen veelvuldig in de media (vb. Napoleon, Edison, Trump, …). Hoog tijd om ook bekende langslapers wat meer in de spotlight te zetten! Einstein en Goethe waren bekende langslapers en recent brak ook Arianna Huffington (Huffington Post) een lans voor langer slapen.

Onze tips: ga op een (semi-)vast uur slapen, vermijd blauw licht van elektronische schermen vanaf een half uur voor het slapengaan, sport regelmatig, maar niet te kort voor het slapengaan en leer jezelf een avondritueel aan.

Door een vast patroon te volgen voor een uurtje, of zelfs maar een half uur voordat je wilt gaan slapen, geef je je lichaam eigenlijk seintjes dat het zich kan ”klaarmaken” om te gaan rusten, ofwel slapen. Deze ”seintjes” werken niet alleen maar psychologisch, maar ook fysiologisch. Zo zorgt dit er bijvoorbeeld ook voor dat je lichaam bepaalde slaaphormonen produceert waardoor je vermoeider wordt, makkelijker in slaap valt en beter slaapt.

Slechte slaapgewoonten herstellen is niet gemakkelijk, maar is het dat niet waard als het je beter doet functioneren?

Een matras gepersonaliseerd aan uw lichaam

Gratis Personal Sleep Scan in onze Equilli winkels