Wat is REM-slaap nu eigenlijk?

Tijdens de nacht gaat u door verschillende slaapstadia in een vaste volgorde, met als laatste fase de REM-slaap. Elke nacht gaan we de slaapcyclus zo’n 4 tot 6 keer door. Belangrijk om weten: een cyclus duurt ongeveer anderhalf uur, en u bent het meest uitgerust als u aan het einde van een volledige cyclus wakker wordt. U houdt hier dus best rekening mee bij het slapengaan!

Hieronder zetten we de slaapstadia op een rijtje.

Overgangsfase

Het eerste stadium duurt drie tot vijf minuten en is de overgang tussen slapen en waken, waarbij de lichaamstemperatuur daalt en uw spieren ontspannen.

Tijdens de overgangsfase kan u langzame oogbewegingen (SEM) waarnemen. Het is tevens tijdens deze fase dat u soms het gevoel hebt dat u valt. Dit is een slaapstuip en het wordt veroorzaakt door een korte aanspanning van uw arm- en beenspieren. Daardoor bent u terug even wakker. Ook van geluiden kan u in deze fase nog wakker worden.

Diepere slaap

Tijdens het tweede stadium slaapt u al iets dieper. Deze fase duurt ongeveer 30 minuten en betekent het begin van de ‘echte’ slaap. Gemiddeld brengen we ongeveer de helft van de nacht door in dit stadium. U wordt niet meer zomaar wakker van geluid.

Zeer diepe slaap

Het derde en vierde stadium worden meestal samen bekeken.

U bent nu erg ontspannen en moeilijk wakker te krijgen. De ademhaling is diep en de hartslag is langzaam en regelmatig. Deze fase is enorm belangrijk aangezien er groeihormonen vrijkomen en het lichaam zich kan herstellen (fysiek herstel).

Aan het begin van de nacht duurt deze fase lang, maar in de volgende cycli wordt deze steeds korter. Ook als u ouder wordt, gaat deze slaapfase meestal korter duren. 

REM-slaap

In het vijfde stadium begint de REM-slaap of droomslaap. Deze fase werd genoemd naar de ‘Rapid Eye Movements’ die u dan maakt.

De grote spieren van uw ledematen zijn verlamd, anders zou u uit bed kunnen gaan tijdens uw droom. Tijdens de REM-slaap zijn de hersenen heel actief, en ook de ademhaling en hartslag gaan omhoog. Wetenschappers weten nog niet exact waarom, maar ze vermoeden dat het te maken heeft met het verwerken van informatie en emoties (mentaal herstel).

De REM-slaap duurt steeds langer naarmate de nacht vordert. In het totaal neemt de droomslaap ongeveer een vierde van de slaapduur in beslag.