Gedaan met wakker liggen: 3 tips om snel in slaap te vallen

Naar het plafond liggen staren terwijl u al uren in uw bed ligt, nog maar eens op de klok kijken, uw slaappositie van rug- naar zijhouding aanpassen, uw hoofdkussen omdraaien… Het zijn maar enkele van de vele zaken die we ondernemen wanneer we de slaap niet kunnen vatten.

En helaas komt slapeloosheid vaker voor dan we denken. Maar liefst 23 procent van de vrouwen en 17 procent van de mannen geeft aan niet snel in slaap te kunnen vallen.

Heeft u hier ook last van? Lees dan zeker onderstaande tips!

1. Plaats uw wekker niet op ooghoogte

Wie snel in slaap wil vallen, plaatst de wekker het best op een plek die niet zichtbaar is.

Een wekker op ooghoogte, zorgt er namelijk voor dat u makkelijker het uur in de gaten zal houden wanneer u wakker ligt. Hierdoor komt uw lichaam onder druk te staan omdat uw onderbewustzijn en uw bioritme aangeven dat u ‘s nachts moet slapen.

Het resultaat? Uw lichaam maakt cortisol aan, waardoor u net actiever wordt en dus nog langer wakker ligt.

2. Schrijf uw gevoelens en gedachten op

De meeste mensen liggen ‘s avonds nog uren wakker in bed, doordat ze piekeren over de dingen die doorheen de dag zijn gebeurd.

Bent u iemand die snel in gedachten verzonken raakt? Probeer dan eens om deze voor het slapengaan neer te pennen. Door neer te schrijven waar u zich druk over maakt of wat u niet mag vergeten, maakt u uw hoofd leeg en zal u sneller in slaap vallen. Vaak helpt het ook om dingen op te schrijven waar u gelukkig van wordt, of zelfs om hier gewoon aan te denken.

3. Zorg dat het donker is in uw slaapkamer

Fel licht – niet alleen van mobiele apparaten, maar ook van straatverlichting of van andere bronnen – maakt het moeilijk om snel in slaap te vallen. Licht geeft uw lichaam namelijk het signaal dat het nog te vroeg is om te gaan slapen, waardoor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt onderdrukt.

Sluit dus altijd uw gordijnen en doe alle lampen uit als u op het punt staat om te gaan slapen. Ook een oogmasker kan als hulpmiddel dienen om sneller in slaap te vallen.