‘s Avond lang wakker liggen en eindeloos woelen in bed, het kan bijzonder frustrerend zijn. En dat trouwens niet alleen. Ook voor uw gezondheid is het allerminst bevorderlijk.
Wilt u graag snel in slaap vallen en niet meer elk uur zien? Wij verzamelden voor u een paar effectieve trucs om sneller in slaap te geraken en komaf te maken met slapeloze nachten.
Lees dus snel verder en slaap vannacht als een baby…
Omgekeerde psychologie
Als u snel in slaap wil vallen, moet u een keertje proberen om het omgekeerde te doen: uzelf dwingen om net langer wakker te blijven. Een (kleinschalige) Schotse studie heeft aangetoond dat dit staaltje omgekeerde psychologie helpt om sneller de slaap te vatten én om comfortabeler te slapen.
Temperatuur is alles
Zorgt dat uw slaapkamer niet te koud en niet te warm is. Bij een te koude temperatuur verhoogt namelijk ons metabolisme, bij een te warme temperatuur gaan we zweten. De ideale slaaptemperatuur ligt ergens tussen 15 en 19 graden Celsius.
Wist u trouwens dat ons lichaam nood heeft aan afkoeling om in slaap te vallen? Dat gebeurt vooral door warmteafgifte via handen en voeten. Als u merkt dat uw handen en voeten ’s avonds vaak koud aanvoelen, dan kunt u de nodige doorbloeding in handen en voeten op gang brengen door – bijvoorbeeld – een warme tas melk vast te houden en/of een warm voetenbadje te nemen vlak voor het slapengaan.
De ‘4, 7, 8’-methode
Stress kan een hinderende factor zijn om snel de slaap te kunnen vatten. Relaxatie oefeningen kunnen u helpen deze stress af te bouwen. Onderstaande ademhalingsoefening werd ontwikkeld door dr. Andrew Weil en heeft als doel u sneller in slaap te helpen vallen.
Duw het puntje van uw tong tegen de boventanden, op het punt waar het tandvlees begint, en hou deze daar gedurende de hele oefening. Haal vervolgens vier seconden lang door de neus adem, hou daarna zeven seconden de adem in, en adem als laatste acht seconden lang uit door de mond. Herhaal deze oefening vier keer.
Luister naar muziek
Slaapliedjes zijn niet alleen voor baby’s. Uit onderzoek is gebleken dat klassieke muziek of andere muziek met een traag ritme (ongeveer 60 beats per minuut) u sneller in slaap doet vallen. Het is dan ook niet toevallig dat het ritme van ‘Slaap kindje slaap’ perfect in deze categorie past.
Ga sporten
Ook regelmatig sporten kan slaapproblemen helpen voorkomen. Als we sporten of bewegen, gaan onze hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur omhoog, of toch in ieder geval voor enkele uren. Daarna komt ons lichaam tot rust op een gelijkaardige manier als wanneer we in slaap vallen. Dit kan dus mogelijks het in slaap vallen bevorderen.
Sporten werkt ook perfect om overtollige stress af te bouwen. Vermijd wel om te laat op de avond te sporten, vermits ons lichaam tijd nodig heeft om tot rust te komen.