5 redenen waarom u niet kan slapen

Niet kunnen slapen, is een zeer vervelend probleem. Zeker wanneer u dit regelmatig meemaakt en u hierdoor een langdurig slaaptekort opbouwt. Ongeveer een kwart van de Belgische bevolking kan ‘s nachts niet slapen en ervaart hiervan overdag de gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Minder focus
  • Een verzwakt immuunsysteem
  • Verhoogde prikkelbaarheid

Is dit bij u ook het geval? Dan is het belangrijk om uw levensstijl eens grondig te analyseren. Vaak valt ‘s nachts niet kunnen slapen eerder toe te schrijven aan bepaalde gewoontes die een negatieve invloed hebben op uw slaappatroon, dan aan een effectieve slaapstoornis.

Ontdek hieronder de vijf grootste stoorzenders!

1. Verstoorde biologische klok

De meest voor de hand liggende reden waarom mensen ‘s nachts niet kunnen slapen, is omdat ze doorheen de week op verschillende tijdstippen naar bed gaan en op andere tijdstippen opstaanHun biologische klok raakt door dit onregelmatig slaappatroon helemaal verstoord, waardoor ze ‘s avonds nog uren wakker liggen alvorens ze de slaap vatten.

Door een regelmatig slaappatroon in te voeren en steeds op hetzelfde tijdstip onder de wol te kruipen en weer op te staan, herstelt uw biologische klok zich vanzelf weer en valt u na verloop van tijd terug probleemloos in slaap.

2. Te laat sporten

Ook te laat sporten kan een ervoor zorgen dat u ‘s nachts wakker ligt. Sporten zorgt er immers voor dat uw lichaamstemperatuur stijgt en dat u endorfine aanmaakt. Hierdoor treden volgende problemen op:

  • Endorfine geeft uw lichaam energie en houdt uw geest alert. U zal dus zeer moeilijk in slaap kunnen vallen wanneer uw lichaam boordevol endorfine zit.
  • Om goed te kunnen slapen, is het nodig dat uw lichaamstemperatuur daalt. Aangezien sporten net het tegenovergestelde doet, staat snel in slaap vallen na een sportsessie dus niet op de agenda.

Een goede maatstaf is om twee à drie uur voor het slapengaan, geen sportsessies meer in te plannen.

3. Slechte eetgewoonten

Verder zijn slechte eet- en drinkgewoonten ook een boosdoener voor uw slaappatroon. Zo zijn er bepaalde dranken en voedingsmiddelen die zoveel suiker of cafeïne bevatten, dat u er net langer van wakker blijft. Denk bijvoorbeeld aan alcohol, koffie- en energiedranken, ijs, fastfood en chocolade. Probeer deze zaken dus zeker te mijden als u slaapproblemen ondervindt.

4. Medicatie die de slaap verstoort

Ook bepaalde medicatie staat erom gekend slapeloosheid als effect te hebben:

  • medicijnen tegen hooikoorts;
  • medicijnen tegen hoge bloeddruk;
  • corticosteroïden, zoals prednison en schildklierhormonen.

Indien u merkt dat u hierdoor ‘s nachts moeilijker of zelfs niet kan slapen, overlegt u best even met uw huisarts of apotheker of er geen natuurlijke alternatieven bestaan om dit probleem op te lossen.

5. Te veel snoozen

Ten slotte staat ook snoozen op het lijstje van oorzaken waarom we ‘s nachts niet kunnen slapen. Net zoals een onregelmatig slaappatroon, zorgt snoozen ervoor dat onze biologische klok verstoord geraakt en dat ons lichaam problemen ondervindt met de regulatie van dopamine en serotonine.

Daarnaast heeft het ook nog eens een negatief effect op onze REM-slaap, waardoor ook onze slaapkwaliteit erop achteruit gaat. De boodschap is dus om ‘s ochtends meteen uit uw bed te komen en aan uw dag te beginnen, in plaats van de snooze-knop te gebruiken!

Een matras gepersonaliseerd aan uw lichaam

Gratis Personal Sleep Scan in onze Equilli winkels