Sporten vlak voor het slapen: een goed idee of beter niet doen?

Dat sporten gezond is, is algemeen bekend. Voor zowel uw fysieke toestand als uw mentale gezondheid is het goed om dagelijks te bewegen. Maar hoe zit dat met sporten voor het slapen?

U zou misschien denken dat sporten ervoor zorgt dat u moe wordt en dat u daarna makkelijk in slaap raakt. Hoewel sporten over het algemeen bijdraagt aan een goede nachtrust en deze ook nodig is voor een goed spierherstel na het sporten, zal vooral het tijdstip waarop u gaat sporten de kwaliteit van uw nachtrust bepalen. Zo is sporten net voor het slapen gaan niet geheel aan te raden.

Endorfine

Wanneer u sport, worden bepaalde stresshormonen sneller afgebroken en komt het hormoon endorfine vrij. Dit hormoon zorgt ervoor dat uw humeur verbetert en dat u zich beter in uw vel voelt. Uiteraard is dit een positief gegeven.

Voor uw slaap is het echter een minder goed gegeven omdat het hormoon endorfine ons wakker en alert houdt. Ga maar eens na, wanneer u gesport hebt, hebt u vaak nog energie over waar u van alles mee wil doen.

Lichaamstemperatuur

De normale lichaamstemperatuur van de mens is ongeveer 37°C. Wanneer u sport, stijgt uw lichaamstemperatuur. Dat is niet zo verwonderlijk wanneer u zware inspanningen levert. Om goed te kunnen slapen is het echter nodig dat uw lichaamstemperatuur daalt. Na het sporten heeft u dus meer tijd nodig om uw lichaamstemperatuur te laten dalen, wat vooral het inslapen kan belemmeren.

Laat aantal uren tussen sporten en slapen

Hoewel we dus kunnen stellen dat sporten gezond is, is sporten net voor het slapen niet echt aan te raden. Door de endorfine die vrijkomt en de verhoogde lichaamstemperatuur, kunt u direct na het sporten inslaapproblemen ervaren. Uw lichaam heeft een aantal uur nodig om zich weer aan te passen en ervoor te zorgen dat u goed kunt inslapen.

Het is natuurlijk niet altijd evident om eerder op de dag al te gaan sporten. Door drukke schema’s zijn de meeste mensen pas in staat om ‘s avonds te sporten. Wanneer dit voor u het geval is, kunt u met onderstaande slaaptips toch proberen een goede nachtrust te garanderen:

  • Eet niks meer na het sporten zodat uw metabolisme niet aangewakkerd wordt;
  • Drink geen drankjes met cafeïne tijdens of na het sporten;
  • Train minder intensief;
  • Las een ontspannende, lichte stretch-sessie in na afloop, waarbij je je ademhaling helemaal tot rust laat komen;
  • Neem de tijd om nog wat te ontspannen na het sporten.

Bekijk ook onze slaapweetjes voor een betere nachtrust.