HET BELANG VAN EEN GOED HOOFDKUSSEN BIJ NEKKLACHTEN

Nekpijn kan verschillende oorzaken hebben, maar wat de oorzaak ook is, het is heel belangrijk om op een goed hoofdkussen te slapen als u nekpijn ervaart. Het kan heel plots beginnen door een verkeerde beweging, en overdag wordt het vaak erger doordat de spieren verkrampen.

Daarom is het extra belangrijk dat u ‘s nachts in de juiste houding ligt en ontspannen kan slapen. Zo kan u de nekpijn verzachten, of wordt het al zeker niet erger.

Ontdek hier wat de juiste slaaphouding is en hoe een goed hoofdkussen het verschil kan maken bij nekklachten.

De juiste houding

De beste houding om te slapen voor uw lichaam (en dan vooral de rug en nek), is als de wervelkolom in een horizontale rechte lijn ligt. Concreet betekent het dat uw hoofd, nek en ruggengraat in elkaars verlengde liggen.

Dit is echter niet zo eenvoudig: het is afhankelijk van hoe u slaapt, uw matras en hoofdkussen, en ook heel wat andere externe factoren, zoals de temperatuur op uw kamer of geluidsoverlast. Zulke factoren kunnen ervoor zorgen dat u veel beweegt en geen goede houding vindt.  

Laat ons beginnen bij de slaaphoudingSlaapt u op uw buik, rug of zij? Welke van de drie het ook is, u moet ervoor proberen zorgen dat uw wervelkolom in één rechte lijn ligt. Dankzij onze Sleep Scan weet u exact wat uw persoonlijk indrukkingsprofiel is in ruglig en zijlig. Dit helpt u om de juiste matras en het juiste hoofdkussen te vinden. Buiklig probeert u best te vermijden omdat u dan vaak met uw hoofd opzij ligt (en dus met een gekromde nek).

De functie van een hoofdkussen

Zoals gezegd liggen bij een juiste slaaphouding uw hoofd, nek en ruggengraat in elkaars verlengde. Een goed kussen draagt hier zeker aan bij. Bij ruglig moet uw hoofdkussen de verschillen tussen de kromming van de bovenrug, de nek en de achterkant van het hoofd op te vangen.

Als u op uw zij ligt, houdt u best rekening met het hoogteverschil tussen de schouders, de nek en de zijkant van uw hoofd. Bekijk zeker ook hoe diep uw schouders in uw matras wegzakken. Een goed kussen om nekklachten te vermijden zorgt ervoor dat uw wervelkolom in een rechte lijn ligt.

Het is mogelijk dat een hoofdkussen goed ligt en aanvoelt, maar dat het niet ondersteunend genoeg is. Hier kan u dan nekklachten van krijgen. Dit merkt u niet meteen, daarom is het goed om een hoofdkussen eerst een tijdje thuis te testen als dat mogelijk is, of u kiest voor een modulair kussen dat u achteraf nog kan aanpassen. Onthoud ook dat een hoofdkussen met alleen een losse vulling, zoals dons, eigenlijk nooit voldoende kan ondersteunen omdat de vulling zich constant verplaatst terwijl u slaapt of zich omdraait.

Nekklachten door een slecht hoofdkussen

Een hoofdkussen heeft dus een belangrijke rol om nekklachten te vermijden en het draagt bij tpt een goede nachtrustEnkele mogelijke redenen voor nekklachten door een slecht kussen:

  • uw hoofdkussen is te hoog
  • uw hoofdkussen is te laag
  • uw hoofdkussen is versleten

Een mogelijke oorzaak van nekklachten, is dat uw hoofdkussen te hoog of te laag is. Uw spieren doen dan heel de nacht overuren om die foute slaaphouding aan te passen, waardoor u slechter slaapt en wakker wordt met een stijve nek of nekpijn.

Ook door een versleten hoofdkussen kan u nekklachten krijgen. Een kwalitatief hoofdkussen gaat gemiddeld 3 à 5 jaar mee, daarna verliest het zijn ondersteunende kracht.

U merkt dat uw hoofdkussen aan vervanging toe is als:

  • het ouder is dan 5 jaar
  • het plat geworden is
  • er verkleuring zichtbaar is
  • u ‘s morgens wakker wordt met nekpijn

Een matras gepersonaliseerd aan uw lichaam

Gratis Personal Sleep Scan in onze Equilli winkels