Wat is de beste temperatuur voor uw slaapkamer?

Je slaapritme kan ernstig verstoord worden bij een te warme of te koude slaapkamerAls je lichaam te warm wordt, kan je namelijk last krijgen van nachtelijk zweten. Als je het te koud krijgt, kan het zijn dat je ‘s nachts wakker wordt. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kan nemen tegen een te warme of te koude slaapkamer.

Op welke temperatuur je moet mikken in je slaapkamer voor een goede nachtrust? Daar lees je alles over in dit blogartikel!

Welke temperatuur is ideaal voor je slaapkamer?

De ideale temparatuur voor volwassenen

Voor volwassenen ligt de ideale temperatuur in de slaapkamer tussen 16 en 21°C, maar dit verschilt van persoon tot persoonVoor de meeste mensen is de beste temperatuur om te slapen 18°C, maar je test best zelf eens bij welke temperatuur je het meest uitgeslapen bent ‘s morgens, en natuurlijk ook wat je zelf aangenaam vindt.

Weetje: als je gaat slapen, zakt de temperatuur van je lichaam.

Als de omgevingstemperatuur ongeveer constant blijft, behoudt je lichaam ook dezelfde temperatuur tijdens de nacht. Als er een te groot verschil is, kan je lichaam de ideale temperatuur niet bereiken. Dat zorgt voor een slechtere nachtrust.

De ideale temperatuur voor kinderen en baby’s

Voor baby’s en jonge kinderen is de temperatuur in de slaapkamer extra belangrijk. De reden? Het is moeilijker voor hun lichaam om de temperatuur op peil te houden. Vooral bij te hoge temperaturen hebben kids het moeilijk. Hun slaapkamer is dus beter wat frisser, vooral als je kind koorts heeft.

De ideale slaapkamertemperatuur vanaf de geboorte tot twee maanden ligt tussen de 18 en 20°C. Als je kind te vroeg geboren is, tel je hier het aantal weken te vroeg bij op. Ook een mutsje kan geschikt zijn om de lichaamstemperatuur op peil te houden. 

Vanaf twee maanden is de beste temperatuur in de slaapkamer tussen 16 en 18°C. Het hoofdje wordt dan best niet meer bedekt omdat het dan geen warmte kan afgeven langs daar. Als je wil controleren of je baby het niet te warm heeft, voel je best aan de nek of de voetjes: als die zweten, is het waarschijnlijk te warm.

Wat te doen bij warme temperaturen in de slaapkamer?

Tijdens de zomermaanden kan de temperatuur in je slaapkamer serieus oplopen. Je zal zelf ook al wel gemerkt hebben dat je dan slechter slaaptDaarnaast duurt het vaak ook langer om in slaap te vallen, slaap je iets onrustiger, en word je vaker wakker ‘s nachts. Hier zal je ‘s morgens de gevolgen van voelen.

Enkele tips om je slaapkamer af te koelen:

 • Probeer de warmte zoveel mogelijk buiten te houden overdag met gordijnen of rolluiken.
 • ‘s Nachts kan je het raam openzetten of een ventilator gebruiken, maar probeer te vermijden dat je in de tocht ligt. Als het echt warm is, kan je een bak ijs voor de ventilator zetten zodat die koele lucht verspreid.
 • Als je airco hebt, zet deze dan niet te koud en te hard. Idealiter laat je je slaapkamer afkoelen voordat je gaat slapen en zet je hem ‘s nachts af.
 • Kies voor lichte kleding en een dun katoenen laken.
 • Een goed hoofdkussen en een ademende matras zijn extra belangrijk bij hoge temperaturen.
 • Zolderkamers en een slecht geïsoleerde kamers zijn vaak moeilijk af te koelen. Overweeg om tijdens een hittegolf tijdelijk ergens anders te slapen.
 • Neem voor het slapengaan een koude douche of gebruik een koud washandje om je polsen en nek nat te maken.

Hoe warm je je slaapkamer het best op?

Tijdens de wintermaanden kan je kamer te koud zijn om goed in te kunnen slapen. Wat kan je doen om je slaapkamer op te warmen?

 • Zet de verwarming overdag of voor het slapengaan even op totdat de gewenste temperatuur in je slaapkamer bereikt is.
 • Slaap je normaal met het raam open? Sluit het dan als het buiten heel koud is. Het is voldoende als je je kamer ‘s morgens even ventileert.
 • Kies voor een flanellen onderlaken en een goed donsdeken of een extra deken, een warme pyjama en eventueel losse kousen als je koude voeten hebt.
 • Je kan je bed op voorhand opwarmen met een elektrisch deken, een kersenpitkussen of een kruik met warm water. Haal dit wel best weg als je gaat slapen.
 • Neem een warme douche of bad voor je gaat slapen. Je lichaam is dan opgewarmd, en dat wordt in bed vastgehouden. Warme melk of thee kunnen ook helpen.

Samengevat

De juiste temperatuur in je slaapkamer is essentieel voor een goede nachtrust. 

 • Voor volwassenen ligt de ideale temperatuur in de slaapkamer tussen 16 en 21°C.
 • Voor een baby ligt de ideale slaapkamertemperatuur vanaf de geboorte tot twee maanden tussen de 18 en 20°C.
 • Een goed ademende matras en een degelijk hoofdkussen zijn ook essentieel. 
 • Voor een baby ouder dan twee maanden is de beste temperatuur in de slaapkamer tussen 16 en 18°C.
 • Probeer om de verwarming niet in te schakelen terwijl je slaapt, maar overdag of vlak voor het slapengaan.

Zalig slapen? Ontvang de gratis ergonomie gids met 10 tips voor een deugddoende nachtrust! 

Een matras gepersonaliseerd aan uw lichaam

Gratis Personal Sleep Scan in onze Equilli winkels