Discusdegeneratie is een natuurlijk verouderingsverschijnsel van de tussenwervelschijven (discus).

De tussenwervelschijven verliezen doorheen de jaren meer water dan ze kunnen opnemen, waardoor er na verloop van tijd een hoogtevermindering van de tussenwervelschijven optreedt. Dit is meteen ook de reden waarom we terug krimpen als we ouder worden.

De discus gaat verder uitdrogen en afplatten, met mogelijks scheurtjes in de ringen als gevolg. Hierdoor verliest de discus een deel van zijn gewichtsdragend en schokdempend vermogen.

De tussenwervelschijven ‘verslijten’ als het ware.

De oorzaak van discusdegeneratie

Als mogelijke oorzaak wordt er een genetische link beschreven, plotse ongevallen, langdurige zware belastingen van de rug, en (langdurige) eentonige houdingen. Beroepen die veel in contact komen met trillingen, liggen mogelijks ook mee aan de basis van discusdegeneratie.

De levensstijl kan hier ook een impact op hebben. Te weinig bewegen en/of slechte voedingsgewoonten met overgewicht als gevolg, en onvoldoende nachtelijk herstel kunnen impact hebben op de hoogte van de tussenwervelschijven.

Anderen vermoeden dat een verstoord ontstekingsproces mede aan de basis kan liggen.

Minder vlot herstellen

Door het verlies aan vocht gaat de tussenwervelschijf zich minder goed kunnen herstellen, wat kan lijden tot ontstekingsprocessen die irritatie gaan veroorzaken ter hoogte van het ruggenmerg en zenuwwortels, met pijnklachten als gevolg.

Evenals zal er door een vermindering in hoogte meer druk op de wervellichamen en gewrichten kunnen ontstaan, waardoor een verhoging aan gewrichtsslijtage kan optreden.

De slijtage van elk niveau kan sterk verschillen van persoon tot persoon, waarbij sommige mensen maar één niveau hebben dat verslijt, en bij anderen dit over meerdere segmenten verspreid ligt.

Discusdegeneratie, wat betekent dat?

Klachten en ongemakken bij discusdegeneratie

Mogelijke klachten die optreden bij discusdegeneratie zijn afhankelijk van de regio en ernst:

  • Lage rugpijn tijdens het autorijden, zitten, bukken, heffen en tillen.

Lage rugpijn veroorzaakt door discusdegeneratie zal vaak meer pijn doen in zit. De oorzaak ligt hier bij de verhoogde compressiekrachten op de tussenwervelschijven, die tot drie keer hoger kunnen liggen dan in stand.

  • Uitstralingspijnen: Ischias of beenpijn als de degeneratie in de lage rug zit. Anders armpijn of pijn ter hoogte van het achterhoofd of schouderbladen als dit in de nekregio aanwezig is.

Deze uitstralingspijnen ontstaan door druk met de bijhorende ontsteking op de zenuw, meestal veroorzaakt door een hernia of artrose.

Klachten zullen vaak verminderen wanneer personen meer in beweging blijven. Ook zal in lig, door een verlaagde druk, een vermindering in pijn mogelijk zijn.

Wie is gevoelig voor discusdegeneratie?

Discusdegeneratie komt veel voor, in sommige gevallen al op vroege leeftijd. Sommige studies tonen aan dat er al bij jongvolwassenen, personen van 20 jaar, in 37 procent van de gevallen discusdegeneratie optreedt.

Op 50-jarige leeftijd bedraagt het percentage 80 procent, en op 70-jarige leeftijd loopt het zelfs op tot 93 procent van de onderzochte personen.

Verder tonen studies ook aan dat er geen directe link is tussen discusdegeneratie en klachten, aangezien al de onderzochte personen pijnvrij waren. Indien er toch klachten optreden bij discusdegeneratie, worden deze vaak gelinkt aan instabiliteit en inflammatie.

De pijn is erg verschillend van persoon tot persoon en is zelden progressief. Ook al neemt de degeneratie toe, toch blijven de klachten relatief hetzelfde. In sommige gevallen vertonen ze zelfs  een gunstig natuurlijk verloop.

Het komt meestal voor in de regio van de nek en de lage rug.

Discusdegeneratie: wat betekent dat?

Wat doen bij discusdegeneratie?

Het beste wat u kunt doen, is u laten begeleiden door een medisch of paramedisch specialist (arts, kinesitherapeut en/of ergotherapeut). Deze zal erop toezien dat u een optimale relatieve rust combineert met een optimaal oefenschema. Verder kan een arts u adviseren met de nodige medicamenteuze behandeling.

Wat zijn mogelijke behandelingsvormen?

Bij voorkeur verkiest men om iemand met lage rugpijn te behandelen via conservatieve behandelingsmethoden.

  • Advies en informatie. Het is van groot belang dat u begrijpt wat de aandoening inhoudt, en waardoor u kunt zorgen dat uw klachten stabiliseren en afnemen. Grotendeels kan alleen u zorgen dat uw klachten verbeteren.
  • Medicatie, waaronder pijnstillers en/of ontstekingsremmers. Spierontspanners en epidurale injecties kunnen soms ook aangeraden worden.
  • Warmte zal ervoor zorgen dat uw spieren beter ontspannen. Dit heeft geen effect op het gewricht of op de tussenwervelschijven
  • Oefeningen om buik- , bekkenbodem- en rugspieren te versterken en te stretchen. Maar ook andere omliggende spieren zijn van belang om de nodige stabiliteit of mobiliteit te garanderen. Afvallen als gevolg van overgewicht zal ook cruciaal zijn.
  • De kinesitherapeut kan ook tracties, mobilisaties of manipulaties uitvoeren om een pijnstillend effect te bekomen.
  • Ergonomische tips tijdens het staan, zitten en slapen. Te weinig bewegen is een van de grootste ziektes van deze tijd.

Als laatste kan men een chirurgische ingreep overwegen. Laat u daarbij goed informeren door zowel uw arts, specialist en andere paramedische beroepen in verband met de voordelen, nadelen en complicaties. Overweeg gerust een tweede opinie te vragen.

Mogelijke operaties zijn:

    • Laminectomie
    • (Micro)Discectomie
    • Spinale fusie
    • Discusprothese

Een goede slaapergonomie:

Momenteel kunnen we discusdegeneratie nog niet genezen. Een goede matras met de correcte ondersteuning kan wel verdere degeneratie tegengaan, de overgebleven hoogte maximaal behouden en de spieren optimaal doen ontspannen, zodat u elke dag uitgerust uit bed kan stappen.

Door op maat te werken en de aanpasbaarheid van onze matras kunnen we ook specifiek inwerken op mogelijk rugklachten of aandoeningen.

Een matras gepersonaliseerd aan uw lichaam

Gratis Personal Sleep Scan in onze Equilli winkels