Niet iedereen staat er bij stil, maar de matras waarop we slapen, doet onze rug niet altijd goed. Meer nog: veel rugklachten en -aandoeningen ontstaan omwille van een verkeerde houding. Aangezien we ruim een derde van ons leven al slapend doorbrengen, zal het u waarschijnlijk niet verbazen dat een verkeerde slaaphouding en onvoldoende ondersteuning tijdens het slapen voor de nodige belasting zorgen van de wervelkolom.
Waarom de matras die we kiezen, nu precies zo doorslaggevend is? Juist … omdat we bijna een derde van ons leven in bed doorbrengen!
Waarom ons lichaam rust nodig heeft
Ons lichaam tot het uiterste drijven en lange tijd niet of niet goed slapen, is geen slim idee. We moeten namelijk regelmatig fysiek en mentaal recupereren om op ons best te blijven, de spieren te ontspannen, kleine verwondingen te herstellen en de rug te hydrateren. “Heeft mijn rug dan vocht nodig?” horen we u denken. Absoluut! Tussen elke wervel zit een zogenaamde tussenwervelschijf of disc, die op zijn beurt een gelachtige vloeistof bevat en de rug een schokdempende werking geeft.
Zonder deze ingebouwde “schokdempers” kunnen onze wervels niet ten opzichte van elkaar bewegen zonder te beschadigen. Wandelen, buigen, lopen, lasten dragen … Het zou allemaal niet mogelijk zijn!
Aangezien elke schok of langdurige druk op de tussenwervelschijf maakt dat deze geleidelijk vocht verliest, wordt het schokdempende effect na verloop van tijd minder efficiënt. Beeld je daarbij een spons in een emmer water in: hoe harder je erop drukt, hoe meer vocht ze verliest.
Het is van groot belang om de tussenwervelschijven ‘s nachts in een onbelaste positie te brengen zodat deze niet onder druk staan. Op die manier zal onze ‘spons’ terug omgevingsvocht absorberen, een proces dat ook wel rehydratie van de tussenwervelschijven wordt genoemd.
Alleen rust is niet genoeg
Met rusten alleen kom je er niet, zeker als u daarbij de verkeerde houding aanneemt. Hierdoor kunt u zelfs met (meer) pijn opstaan! Het komt erop aan een houding aan te nemen waarbij uw tussenwervelschijven niet onder druk staan, zodat ze voldoende kunnen herstellen. Wie op een niet of foutief aangepast bed slaapt, is in hetzelfde bedje ziek. De juiste steun is namelijk cruciaal. Een te zachte matras zorgt dat uw bekken kantelt en gaat “doorhangen”, wat – zeker in zijlig – een grote belasting op de onderrug plaatst.
Bij een te harde matras, daarentegen, krijgen uw schouders te weinig ruimte om voldoende in de matras weg te zakken. Daardoor komen voornamelijk de schouders en nekwervels onder grote belasting te staan.
Tip: Let er goed op dat de rug in zijlig een mooie horizontale lijn vormt en plaats in ruglig een klein kussen onder de bovenbenen teneinde het herstel van uw rug te bevorderen.
De juiste matras kiezen bij rugklachten
De ene matras is de andere niet. Daarmee doelen we niet op ‘goed’ en ‘slecht’, er valt namelijk wel iets te zeggen voor elk materiaal. Toch doet u er goed aan om een aangepast exemplaar te kiezen als u te kampen krijgt met rug-, nek- of schouderproblemen. Dat houdt in dat u een matras kiest die uw lichaam de nodige ondersteuning geeft ter hoogte van het bekken, de schouders voldoende in de matras laat wegzakken en op die manier de druk verlaagt op uw wervelkolom, tussenwervelschijven, zenuwen, spieren en pezen én u toelaat om comfortabel te liggen.
Alleen een matras die specifiek werd ontworpen om in uw ergonomisch comfort te voorzien, biedt soelaas. Op maat gemaakte matrassen houden rekening met uw lichaamsbouw en gewichtsverdeling, wat standaardmatrassen niet doen. Door de juiste hardheden te gebruiken in de schouder-, taille- en heupzone, verkrijgt u een lighouding met optimale recuperatie van uw lichaam tijdens de nacht!
Voor verdere vragen, aarzel niet ons te contacteren op info@equilli.com of maak een persoonlijke afspraak met één van onze experts.