Hoofdpijn na het slapen? Mogelijke oorzaken en oplossingen.

Er zijn verschillende vormen van hoofdpijn. Zo kennen we bijvoorbeeld migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben, maar slecht slapen of een slechte slaaphouding worden hiermee niet altijd in relatie gebracht.

Nochtans zou hoofdpijn die u na het slapen ervaart, als spanningshoofdpijn bestempeld kunnen worden.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn en wordt, zoals de naam doet vermoeden, veroorzaakt door een spanning op de spieren. Het resulteert is een drukkend en knellend gevoel aan beide kanten van uw hoofd, en wordt gekenmerkt door een ‘kloppende’ in plaats van een ‘stekende’ pijn.

De oorzaken van dit type hoofdpijn zijn zeer uiteenlopend. Denk bijvoorbeeld aan stress, angst, koude. Maar ook een slechte slaaphouding en slaaptekort kunnen mogelijks voor gespannen spieren, en bijgevolg dus voor hoofdpijn na het slapen zorgen.

Slechte slaaphouding

Therapeut Jan Willem Elkhuizen ziet een slechte slaaphouding als één van de belangrijkste factoren voor hoofdpijn na het slapen. Hij ontdekte tijdens zijn jaren als therapeut een relatie tussen de gewrichten en spieren; wanneer we slapen zijn onze spieren volledig ontspannen, en daardoor meer kwetsbaar. Als onze gewrichten zich vervolgens door een slechte slaaphouding ‘in vreemde bochten wringen’, heeft dit een effect op onze spierspanning, en kunnen we na het slapen dus hoofdpijn ervaren.

Wat kunt u eraan doen?

Hoewel hoofdpijn door een slechte slaaphouding vaak snel verdwijnt, is het toch altijd aangenamer om geheel zonder hoofdpijn door het leven te gaan.

Hieronder enkele maatregelen waardoor u spanningshoofdpijn mogelijks kan voorkomen:

  • Zorg voor een goed slaapsysteem waarbij zowel uw rug, als nek goed ondersteund worden;
  • Zorg voor een kussen met voldoende nekondersteuning;
  • Zoek een goede slaaphouding. Op uw zij of rug slapen geniet de voorkeur;
  • Zorg ook overdag voor goede houdingen;
  • Probeer voldoende te slapen, zodat uw spieren ‘s nachts ook echt de tijd krijgen om te ontspannen. Hebt u vaak last van een slaaptekort, lees dan hier wat u daar tegen kunt doen.