Een matras kopen: waar moet u op letten?

Ben je toe aan een nieuwe matras, maar weet je niet goed waar te beginnen? Je bent niet de enige die dit een moeilijke aankoop vindt … Want zeg nu zelf, de eerste indruk in de toonzaal zegt erg weinig over uw slaapcomfort op lange termijnOp deze pagina geven we meer informatie over waar je zoal op moet letten bij het kiezen en kopen van de juiste matras.

Harde matrassen versus zachte matrassen

Wanneer mensen het over slaapcomfort hebben, gaat het vaak over de persoonlijke voorkeur tussen hard of zacht. Het is een fabel dat harde matrassen beter zijn voor de rug dan zachte matrassen of omgekeerd. Bovendien is dit vaak erg subjectief. Wat voor de ene keihard is, blijkt voor de andere vederzacht. 

Een matras moet zacht zijn in bepaalde zones (bv. de schouderzone) en steviger in andere zones (bv. de taille- en bekkenzone). Onze schouders zijn breed en licht (omwille van de met lucht gevulde longen) en moeten voldoende diep in de matras kunnen wegzakken. Dit kan slechts wanneer de schouderzone voldoende zacht is. 

Anderzijds is de taille smal en het bekken relatief zwaar. De taille- en heupzone moeten dus steviger zijn dan de schouderzone om te vermijden dat deze lichaamsdelen te diep in de matras wegzakken. Wanneer de schouders voldoende wegzakken en taille en bekken goed ondersteund worden, volgt je rug de natuurlijke krommingen en zijn de tussenwervelschijven zo min mogelijk belast zodat ze goed kunnen rehydrateren (vocht opnemen).

Pocketveren, (latex) schuimen of natuurmaterialen?

Wanneer je op zoektocht gaat om een nieuwe matras te kopen, zal je merken: Er zijn heel wat materialen die gebruikt worden om matrassen mee te maken. We gaven eerder al een overzicht van de meest gebruikte materialen en hun voor- en nadelen. Maar het gaat niet op om te zeggen dat het ene materiaal altijd beter is dan het andere. 

Zoals hierboven reeds aangegeven is het belangrijk dat de hardheid van de comfortzones goed is afgesteld op je lichaam of slaaphouding. Of u dit nu bereikt met latexschuim, pocketveren of een combinatie van beide materialen is ondergeschikt.

Een matras die volledig is opgebouwd uit schuim is vaak goedkoper, maar heeft wel het nadeel dat deze minder goed ventileert dan pocketveren. Dit gaat vaak ook ten koste van de duurzaamheid. Comfortschuimen degraderen namelijk onder invloed van belasting en vocht. Omdat we tijdens de nacht heel wat vocht afgeven aan de omgeving kies je maar beter voor een matras die goed ventileert.

Het belang van gepersonaliseerde comfortzones

Je kiest het best voor een matras met een zachtere schouderzone en stevigere taille- en bekkenzone. Maar de mate waarin deze comfortzones in hardheid moeten verschillen is afhankelijk van persoon tot persoon. Lichaamsafmetingen, gewichtsverdeling en slaaphouding bepalen hoe hard deze zones van elkaar moeten verschillen om de rug goed te ondersteunen.

En eigenlijk is dit helemaal niet verwonderlijk. We hebben allemaal een verschillend lichaam en vinden het ook heel normaal wanneer we kledij kopen dat we kunnen kiezen uit een grote variatie van maten. Maar wanneer we een matras kopen, dan blijft de keuze beperkt tot soepel, medium en stevig. Vergelijk het dat je samen met uw partner kledij koopt, maar wel dezelfde maat moet kiezen uit een selectie van 3 maten …

De beste matras kiezen is een kwestie van maatwerk. Ga daarom naar een slaapspecialist die op basis van een objectieve meting de juiste hardheid van comfortzones voor je kan bepalen.

Een matras gepersonaliseerd aan uw lichaam

Gratis Personal Sleep Scan in onze Equilli winkels