Matras spijkerbed koppel

Investeer ik best in een bedbodem of in een matras?

Deze vraag komt steevast terug bij mensen die op zoek zijn naar een nieuw bed of een nieuwe slaapoplossing.

Hieronder maken we u wegwijs in het samenspel tussen matras en bedbodem (zoals een lattenbodem, spiraalbodem of een boxspring), en waarom u vanuit ergonomisch opzicht best kiest voor een degelijke matras in combinatie met een eenvoudige bedbodem.

Daarvoor zijn twee redenen.

1. Hoe dikker de matras, hoe kleiner het effect van de bedbodem

Comfortmaterialen zijn allemaal continue materialen. Dat betekent dat er altijd een verdeling is van de kracht over verschillende punten.

Ook pocketveren (die in wezen niet continu, maar discreet zijn) worden afgedekt met comfortmaterialen om bovenaan een continue vervorming van het matrasoppervlak te bekomen.

drukpunten matras

Punt B, waarop kracht F inwerkt, kan niet vervormen zonder daarbij een invloed te ondervinden van de andere naburige punten A, C, AA, BB en CC. Zo zal de kracht F die op B inwerkt, voor het grootste deel worden doorgegeven aan punt BB. De rest van de kracht wordt verdeeld over de andere naburige punten A, C, AA en CC.

Als we dit effect op grotere schaal bekijken, is duidelijk te zien dat de kracht die wordt uitgeoefend op één enkel punt van de matras, verdeeld wordt over een veel groter deel van de matras.

De mate waarin dit gebeurt, is afhankelijk van de gebruikte materialen in elke laag van de matras en van de totale hoogte van de matras. Hoe dikker/hoger de matras, hoe meer de kracht verdeeld wordt, en hoe kleiner het effect van de bedbodem.

comfortmaterialen

2. Hoe dichter tegen het lichaam je aanpassingen doet, hoe groter het effect ervan

Omgekeerd geldt deze redenering ook.

De derde wet van Newton (ook wel het principe van actie-reactie genoemd) stelt namelijk dat elke kracht die uitgeoefend wordt op een voorwerp, gepaard gaat met een even grote, maar tegengestelde (reactie)kracht.

Wanneer we bijvoorbeeld een zachtere schouderzone in de bedbodem voorzien met daarop een matras met een zekere hoogte, zal het effect van deze zachtere zone verdeeld worden over een veel groter deel van het matrasoppervlak, en dus ook over een veel groter deel van het lichaam.

Zo wordt het effect van comfortzones in de bedbodem uitgevlakt door de matras. De matras geldt hierbij als een soort filter/demper voor de werking van de bedbodem. Hoe dikker/hoger de matras, hoe groter het effect.

Als we anderzijds een zachtere zone in de matras integreren, speelt dit effect veel minder omdat de afstand tot het lichaam veel korter is.

De zone zal dus een meer uitgesproken effect hebben omdat de kracht veel minder verdeeld wordt.

Bovendien zal de werking van de zone ook lokaal beperkt worden tot een specifiek lichaamsdeel (bv. de schouders, taille of heup) en niet verdeeld worden over het ganse lichaam.

Hoe dichter tegen het lichaam je aanpassingen doet, hoe groter het effect ervan

Wat betekent dit nu concreet?

De bedbodem heeft op vlak van ergonomie en comfort duidelijk een ondergeschikte rol ten opzichte van de matras.

Zeker in combinatie met moderne (dikkere) matrassen is het mechanisch effect van de bedbodem verwaarloosbaar. De bedbodem kan nog wel een beperkt algemeen effect hebben. Maar het effect van comfortzones in een bedbodem wordt haast volledig uitgemiddeld door de matras.

Kies je toch voor een bedbodem met zones in combinatie met een dunne matras, hou er dan rekening mee dat je matras relatief zwaarder belast wordt en dus ook sneller zal verslijten.

Is een lattenbodem of bedbodem dan helemaal overbodig?

Zeker niet!

Het is namelijk belangrijk dat je matras op de juiste hoogte gehouden wordt zodat je makkelijk in en uit bed kan stappen. Daarbij moet onderaan de matras voldoende ventilatie mogelijk zijn zodat het vocht in de matras ook weer weg kan. Kies daarom voor een eenvoudige, kwalitatieve, goed ventilerende bedbodem, zoals bv. een lattenbodem, boxspring of spiraalbodem.

baksteen matras

Kies dus eerder voor een spijkerbed als bedbodem, dan voor een baksteen 😉.