De optimale matras is voor iedereen anders. Maar hoe bepaal je welke rugondersteuning iemand nodig heeft voor een goed herstel van de tussenwervelschijven? Net zoals voor kostuums op maat, loopschoenen op maat en fietsen op maat zijn ook voor slaapoplossingen op maat meerdere meetsystemen op de markt gebracht die uw uniek slaapprofiel bepalen. Wij geven u graag een overzicht van de verschillende manieren waarop slaapprofielen worden bepaald.

Let wel: meten is natuurlijk maar de eerste stap. Zonder de juiste kennis om de meting te interpreteren en om te zetten in een wetenschappelijk onderbouwd advies, is een meting echter zinloos.

Spierspanningsmeting

Spierspanningsmetingen gebeuren met behulp van electromyografie of EMG. Deze meet de elektrische activiteit van de spieren door elektroden aan te brengen op de huid boven de lage rugspieren. Wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat er geen verband is tussen spieractiviteit en de kwaliteit van rugondersteuning (Lahm & Iaizzo, 2002). Bovendien is deze meting enkel mogelijk in zijlig en is het eerder complex om de elektroden op een correcte manier aan te brengen. Deze methode is met andere woorden achterhaald!

Drukmeetsystemen

Drukmeetsystemen (ook wel drukmatten genoemd) zijn de laatste jaren aan een opmars bezig. De mooie, kleurrijke beelden hebben namelijk een duidelijke commerciële meerwaarde.

Hoe drukmeetsystemen werken? Ze geven aan de hand van een kleurdiagram de contactdruk tussen de huid en de matras weer. Hoewel inzicht in drukverdeling zeker relevant is voor bijvoorbeeld bedlegerige mensen die doorligwonden willen vermijden, leert het ons echter niets over de rug en welke ondersteuning deze nodig heeft. Bovendien is de meting erg gevoelig aan allerlei randfactoren. Zo kan u een ander resultaat krijgen naargelang de kledij die u draagt.

Staande lichaamsmeting

Er zijn ook systemen die vertrekken vanuit een meting van de lichaamscontouren in rechtstand. Dit laat toe om belangrijke lichaamsmaten zoals bijvoorbeeld schouder-, taille- en heupbreedte te bepalen. Alhoewel een staande lichaamsmeting nuttige informatie oplevert, is het onvoldoende omdat alleen de lichaamsafmetingen en soms ook het gewicht worden bepaald, maar niet de manier waarop het gewicht is verdeeld over het lichaam.

Dit laatste is wel degelijk belangrijk en evenzeer individueel verschillend. Het gewicht van de schouders wordt onder meer bepaald door de longinhoud. Gelooft u dat een triatleet gebaat is bij dezelfde schouderondersteuning als een verstokte roker?

Personal Sleep Scan

De Personal Sleep Scan lijkt op een drukmeting, maar dat is het niet. Deze unieke meetmethode bepaalt de vervorming (in centimeters) van het volledige matrasoppervlak van een gekalibreerde matras. De meting gebeurt via een flexibel grid van sensoren, die verwerkt zijn in de comfortlaag van de meetmatras. De klant wordt in zijlig en in ruglig opgemeten.

De scan is eenvoudig uit te voeren. Gewoon even in zij- en ruglig plaatsnemen en uw indrukkingsprofiel wordt in kaart gebracht. Daarbij worden zowel de lichaamsafmetingen als de verdeling van het lichaamsgewicht over de verschillende lichaamsdelen gemeten.

Een goede nachtrust met een matras op maat?

Gratis Personal Sleep Scan in onze Equilli winkels