Hoe slapen met een hernia?

Bij de diagnose van een hernia, krijgt u vaak platte rust voorgeschreven als eerste behandeling.

Dit is dan ook de beste manier om uw rug te ontlasten en de scheur in uw tussenwervelschijven opnieuw te doen herstellen.

Toch is een pijnloze lig- en slaaphouding aannemen met een hernia, niet altijd zo evident.

Bent u één van de personen die slaapproblemen ervaart met een hernia en bent u op zoek naar tips om uw klachten te verminderen? Lees dan snel verder!

Kies voor een matras met voldoende ondersteuning

Wanneer u last heeft van een hernia of andere rugklachten, is het belangrijk dat u over een matras beschikt die uw onderrug een maximale ondersteuning biedt. Maximale ondersteuning betekent immers een minimale druk op uw onderrug, waardoor uw tussenwervelschijven zich makkelijker kunnen herstellen tijdens uw slaap.

Daarnaast dient u er ook rekening mee te houden dat uw lichaamsbouw en slaapprofiel uniek is.

Dit maakt dat uw rug een andere ondersteuning nodig heeft dan die van iemand anders. Alleen al om die reden kiest u dus best voor een matras op maat wanneer u zo snel mogelijk van uw hernia wil herstellen.

Bij Equilli kan u trouwens gratis een Personal Sleep Scan laten uitvoeren om uw  indrukkingsprofiel te ontdekken, en op basis daarvan uw ideale matras samen te stellen.

Neem een juiste slaaphouding aan

Naast een matras op maat, is ook uw slaaphouding van cruciaal belang om uw herniaklachten te verlichten.

Bent u bijvoorbeeld een fervente buikslaper en heeft u regelmatig last van rugklachten? Dan kan u best van slaaphouding veranderen en de semi-Fowlerpositie een keertje proberen. Bij deze positie ligt u op uw rug, met uw heupen en knieën elk in een hoek van 45 graden, en ondersteunt u uw onderbenen met een kussen.

Door de semi-Fowlerpositie aan te nemen, ontspant u de meeste spieren in uw lichaam en bevordert u het terugvloeien van uw bloed naar uw hart. Daarnaast blijft de wervelkolom in een neutrale houding doordat uw schouders en uw heupen in hetzelfde horizontale vlak liggen.

Lijdt u eerder aan een acute hernia? Dan is het aan te raden om een hoek van 90 graden te maken met uw heupen. Hierdoor zullen uw buikspieren zich meer ontspannen, waardoor de lage rugkromming afneemt en de tussenwervelruimte groter wordt. Hierdoor ontstaat een drukverlaging in de tussenwervelschijf en neemt de pijn in de onderrug af.

Twijfelt u over welke slaaphouding het best past bij uw rugklachten? Overleg dan eerst met uw arts of fysiotherapeut om te kijken welke houdingen voor u mogelijk zijn.