De beste slaaphouding voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust en een goede gezondheid gaan hand in hand. Reken het maar eens uit: ongeveer een derde van ons leven wordt besteed aan slapen! Hoe goed we slapen, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals onder meer wat we eten en drinken, hoeveel we bewegen, en natuurlijk ook de positie waarin we slapen. Zeker aangezien bepaalde posities (onder)rug- en nekpijn veroorzaken, doet u er goed aan om op de hoogte te zijn van de beste slaaphoudingen.

Klaar om de beste slaaphouding te kiezen en uw nachtrust te optimaliseren?

Onze fans en hun favoriete slaaphouding

Omdat de wetenschap het alleen heeft over zijlig, ruglig en buiklig, wilden we graag wat meer detail. Daarom vuurden we een tijdje geleden deze 10 houdingen af op onze Facebook-fans. Als matrasspecialist benieuwt het ons namelijk enorm welke slaaphoudingen zoal populair zijn, zeker omdat we dagelijks in aanraking komen met rug- en nekklachten. Niet iedereen is zich ervan bewust dat elke houding in verschillende mate ondersteuning nodig heeft, met alle gevolgen vandien.

De tientallen reacties maakten ons attent op de populariteit van posities 2, 3, 4, 7 en 10. Op zich een mooi resultaat. Posities 3 en 10 kwamen in verhouding weinig voor en 6, 8 en 9 helemaal niet. Dat is goed nieuws. Wist u namelijk dat deze laatste vijf houdingen belastend zijn voor de rug?

De beste slaaphouding

Een goede nachtrust houdt onder meer in dat je hoofd, nek en ruggengraat in elkaars verlengde liggen en een neutrale positie aanhouden.

Zijlig en buiklig

In zijlig betekent dit dat je ruggenwervels een rechte, horizontale lijn vormen, wat maakt dat het misschien wel de beste en meest natuurlijke slaaphouding is. Als je je benen (lichtjes) optrekt, creëer je trouwens een zachte bekkenkanteling die de natuurlijke positie van het bekken vormt.

Een weetje: de meeste buikslapers zijn van nature uit ook zijslapers. Een onaangepaste of te harde schouderzone, durft er al eens voor zorgen dat ze de schouder (onbewust) wegtrekken richting buiklig. Dat resulteert in getordeerde (verdraaide) houdingen, zoals bijvoorbeeld nummers 3 en 10 hierboven.

Let wel, een correcte zijlighouding vraagt om een goed aangepaste matras omdat het zijprofiel van het lichaam dan het meest uitgesproken is.

Een betere slaaphouding met een matras op maat?

Gratis Personal Sleep Scan in onze Equilli winkels

Ruglig

Ook op de rug slapen, is helemaal niet verkeerd. Het zorgt namelijk voor een groot contactoppervlak en dus voor minder druk op het lichaam. Bovendien staat het garant voor een stabiele slaaphouding, waardoor u zich minder in vreemde posities dreigt te draaien. Door daarnaast de bovenbenen licht op te hogen (bijvoorbeeld met een klein kussen), creëert u opnieuw een meer natuurlijke kanteling van het bekken.

Let wel, rugslapers: deze positie werkt snurken in de hand en is ook voor apneupatiënten minder geschikt. Het maakt de kaak en tong namelijk een stuk meer onderhevig aan de zwaartekracht.

Op de buik slapen: niet doen!

Ligt u vaak op uw buik? Misschien goed om weten dat deze houding het onmogelijk maakt om een neutrale positie aan te houden van de ruggengraat. Wist je trouwens dat de meeste buikslapers meestal één been fel optrekken? Op die manier proberen ze onbewust (pijnlijk) doorhangen van de onderrug te vermijden, al blijft dit helaas belastend voor de onderrug. Denk daarnaast ook even aan de nekwervels die continu gedraaid liggen! Bovendien is het buikslapen belastend voor de spieren en gewrichten, wat stramheid kan veroorzaken.

De beste slaaphouding is natuurlijk niets zonder het juiste hoofdkussen. Kies dus zeker ook een, al dan niet verstevigd, ergonomisch hoofdkussen dat de nodige ondersteuning biedt!