Lage rugpijn komt vaak voor tegenwoordig. Maar liefst 60 tot 90 procent van de volwassen westerse bevolking maakt kent minstens één keer in z’n leven een periode van lage rugpijn. In ongeveer de helft van de gevallen keert het probleem zelfs regelmatig terug! 

Meestal herstellen we binnen de twee tot zes weken van lage rugpijn, maar in 10 procent van de gevallen zijn de klachten van chronische aard. In de arbeidsgeneeskunde blijkt ongeveer 12 procent van het ziekteverzuim van 28 dagen of langer te wijten aan lage rugpijn, wat naast de directe kost ook een enorme indirecte kost met zich meebrengt.

Om maar te zeggen: lage rugpijn vormt echt wel een probleem in onze samenlevingHoewel de rug een sterk systeem is en in principe best wel tegen een stootje kan, loopt het soms toch nog mis. Hieronder geven we wat extra informatie en enkele tips en tricks om lage rugpijn te voorkomen en desgevallend om te gaan met lage rugpijn.

Wat verstaan we onder ‘lage rugpijn’?

Meestal is rugpijn niet het gevolg van een ziekte, afwijking of beschadiging van de rug. Men spreekt van ‘aspecifieke lage rugpijn’. Wat er precies aan de hand is, is dan ook moeilijk te definiëren. De pijn kan plots opduiken (bij of naar aanleiding van een bepaalde beweging, bijvoorbeeld), maar kan ook geleidelijk ontstaan en kan heel hevig zijn of eerder zeurend. 

Mensen die voor de eerste keer te maken krijgen met lage rugpijn zijn vaak erg ongerust omwille van de intensiteit van de pijn. Ongerustheid is echter niet nodigHet ergste leed verdwijnt meestal vanzelf na enkele dagen of weken, en in de meeste gevallen ook zonder blijvende schade. 

Zelfs bij erg hevige pijn die lang aanhoudt en waarbij men slechts met veel moeite kan bewegen, is er geen gevaar voor blijvende letsels en verdwijnen de klachten normaal spontaan.

De opbouw en functie van de rug

De rug is een erg ingenieus systeem dat sterkte, beweeglijkheid en bescherming combineert in één eenheid. Hij bestaat uit een opeenvolging van wervels en tussenwervelschijven omgeven door ligamenten en spieren. De wervels geven de rug de nodige stevigheid, de tussenwervelschijven zorgen op hun beurt dat de wervels ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Ze vangen ook schokken op die onze rug ondervindt bij alledaagse activiteiten zoals wandelen, lopen en springen. De gewrichtsbanden of ligamenten houden het geheel stabiel samen en de spieren controleren de bewegingen van de rug. Tot slot beschermt de rug ook nog het ruggenmerg van waaruit de zenuwen vertrekken naar het lichaam. 

Lage rugpijn: de oorzaken

Zoals hierboven reeds aangegeven is de precieze oorzaak van rugpijn vaak niet of moeilijk te vinden. Maar doorgaans hebben de lage rugklachten te maken met een scheefgetrokken balans tussen de belastbaarheid en belasting van de rug. Wanneer de belasting groter wordt dan de belastbaarheid spreken we van overbelasting

De belastbaarheid van de rug is voor iedereen verschillend en kan getraind worden, maar is altijd eindig. Hoe hoger de belastbaarheid, hoe minder kans op overbelasting. Overbelasting van de rug kan dan weer verschillende oorzaken hebben. We sommen hieronder enkele vaak voorkomende oorzaken op van lage rugpijn:

 • Te lang in dezelfde houding staan, zitten of werken;
 • Te veel belasting door een zware last te tillen of foutief te tillen (hefboomprincipe);
 • Te repetitief belasten door telkens dezelfde beweging te herhalen;
 • Te weinig bewegen;
 • Plotseling verkeerd bewegen;
 • Tegelijk tillen en draaien;
 • Stress;
 • Overgewicht.

Tips & tricks bij lage rugpijn

Wanneer u zich wenst te wapenen tegen lage rugpijn, kan u enerzijds de belastbaarheid van uw rug verhogen en dient u er anderzijds voor te waken dat de belasting van uw rug niet te hoog wordt. Drie belangrijke woorden die u moet meenemen om dit te bereiken: variëren, doseren en bewegen!

 • Varieer door vaak genoeg van houding te veranderen. 
 • Doseer door geen al te zware lasten te tillen. Pas hierbij op voor het hefboomprincipe: een lichte last die ver van het lichaam wordt opgetild, kan een zware belasting op de rug veroorzaken.
 • Beweeg voldoende. Niet alleen ter voorkoming, maar ook als remedie is beweging enorm belangrijk. Het versterkt de rugspieren en verhoogt daardoor de belastbaarheid van uw rug. Bovendien onderhoudt u zo de beweeglijkheid van uw rug. Wees dus, ook bij hevige rugpijn, nooit bang om te bewegen, het is is niet schadelijk. Uw lage rugpijn zal er net sneller door genezen.
 • Pas uw leef- en werkomgeving aan:
  • Ga voor een persoonlijk aangepaste matras.
  • Pas de hoogte van uw beeldscherm aan.
  • Pas de hoogte en steun van uw bureaustoel aan.
  • Pas de positie van uw toetsenbord aan.
  • Pas de hoogte van uw werk- of keukenblad aan.
 • Probeer positief om te gaan met stress. Voldoende slaap is hierbij essentieel! Een goede slaap zorgt ervoor dat we beter gewapend zijn tegen stress.
 • Hanteer een gezonde levensstijl waarin gezonde voeding, beweging én slaap voldoende aandacht krijgen.

Wilt u meer weten over het nut van een persoonlijk aangepaste matras?

Een matras gepersonaliseerd aan uw lichaam

Gratis Personal Sleep Scan in onze Equilli winkels