densiteit van uw matras

Op de juiste matras slapen is cruciaal voor het herstel van de wervelkolom. Daarover zijn we het allemaal eens. Maar aan welke voorwaarden moet de ‘juiste’ matras eigenlijk voldoen? Zo krijgen we regelmatig de vraag welke densiteit of dichtheid een matras precies moet hebben. Het antwoord is helaas niet in één cijfer te gieten. Er wordt trouwens heel wat zin en onzin geschreven over het belang van de densiteit of dichtheid van een matras. Hieronder enkele waar- en onwaarheden op een rij over de densiteit van matrassen.

Wat is de dichtheid of densiteit van een matras?

De densiteit van een matras zegt iets over het gewicht van de matras per volume (kilogram per kubieke meter). Aangezien een matras kan opgebouwd zijn uit verschillende materialen, is het je reinste onzin om de densiteit van verschillende matrastypes (pocketveren, HR-schuim, latexschuim,…) onderling te vergelijken.

De samenstelling heeft een grote invloed op de densiteit van een matras – concluderen dat de ene om die reden beter is dan de andere, gaat gewoon niet.

Hardheid of stevigheid van een matras

Over het algemeen heeft de dichtheid van een matras niets te maken met de hardheid of stevigheid. De stevigheid van een matras bepaalt alleen hoeveel de matras zal vervormen per eenheid kracht of gewicht (Newton per meter) dat erop wordt uitgeoefend.

Om het lichaam in verschillende zones gericht te ondersteunen is het aangewezen om de hardheid van elke zone op maat aan te passen aan het unieke slaapprofiel van de slaper. Dit kan echter met verschillende materialen (en dus ook dichtheden) gerealiseerd worden.

Densiteit versus kwaliteit

Pas wanneer we binnen hetzelfde materiaal vergelijken, kunnen we conclusies trekken op basis van de dichtheid.

Bij PU-schuimen en HR-schuimen geldt dat lagere dichtheden sneller zullen degraderen dan hogere dichtheden. Om kuilvorming te vermijden, kies je dus best voor dichtheden van 50 kg/m³ of meer. Kwalitatieve HR-schuimen met een hoge dichtheid zijn gelukkig in alle hardheden verkrijgbaar.

Bij latexschuimen is er wel een rechtstreeks verband tussen de dichtheid van het schuim en de stevigheid. Latexschuimen variëren tussen de 60 kg/m³ in de zachtere kwaliteiten en 95 kg/m³ in de hardere kwaliteiten.de hardere kwaliteiten.

Dichtheid en ademend vermogen?

Het ademende vermogen van een matras bepaalt in welke mate vocht kan worden opgenomen, doorgevoerd en weer afgestaan aan de omgeving. Er wordt soms beweerd dat een hogere dichtheid gepaard gaat met een slechter ademend vermogen. Dit is niet altijd het geval.

Het ademend vermogen van een schuim wordt namelijk niet alleen bepaald door de poreusheid (volumefractie poriën, gerelateerd aan de dichtheid), maar ook door de interconnectiviteit van de poriën (hoe goed zijn ze met elkaar verbonden).

Onderstaande figuur toont twee schuimen met dezelfde dichtheid. Het ademend vermogen van schuim A is vele malen groter doordat de open cellen beter met elkaar verbonden zijn dan bij schuim B.

Densiteit matras schuim A
Schuim A

Densiteit matras schuim B
Schuim B

Welke densiteit voor je matras kiezen?

Laat je niet teveel leiden door een specifieke eigenschap of ‘feature’ van een materiaal of onderdeel van een matras, maar kies voor het totaalplaatje. Een matras moet goed passen bij je lichaamsbouw, je slaaphouding en de graad van comfort die je verkiest. Ga daarom voor een matras die kan aangepast worden aan je individuele behoeften.

Alle matrassen en hun densiteit bekijken? Ontvang gratis onze Slaapbrochure. Die bevat alle producten uit ons assortiment. Je vindt er ook de richtprijzen in terug.

Een matras op maat van uw behoeften

Gratis Personal Sleep Scan in onze Equilli winkels