You snooze, you lose! De nadelen van snoozen

Bent u ‘s ochtends het type persoon dat meteen uit bed springt? Of kiest u eerder voor een paar keer snoozen en wat langer in bed blijven liggen? Als u een korte bevraging doet onder familie en vrienden, merkt u waarschijnlijk snel dat er twee duidelijke kampen zijn. Het ene beweert dat meteen opstaan voor een frisse start van de dag zorgt, terwijl de ander zegt dat snoozen de onvoorwaardelijke sleutel is tot een dag vol energie.

Maar wie heeft nu gelijk? Hieronder alles wat u dient te weten over snoozen.

Waarom snoozen we?

Wanneer uw lichaam op het punt staat om in slaap te vallen, maakt het serotonine aan, een stof die u een gelukkig gevoel bezorgtDoor te snoozen ervaart u dit gevoel meerdere keren kort na elkaar, waardoor een verslavend effect kan teweegbrengen. Toch is snoozen lang niet zo gezond als dit gevoel misschien doet vermoeden. Want ondanks de aanmaak van serotonine, heeft snoozen op de lange termijn meer nadelen dan voordelen.

Desoriëntatie van het lichaam

Een volwassene heeft gemiddelde tussen acht à negen uur slaap nodig. Dit is afhankelijk van persoon tot persoon, maar wordt door de hoeveelheid dopamine in je lichaam bepaald. Denk bijvoorbeeld maar eens aan die paar keer dat u uit zichzelf bent wakker geworden. Dat is het signaal van uw lichaam dat aangeeft dat u klaar bent om te ontwaken: uw lichaam produceert dan meer dopamine om uw gevoelens van vermoeidheid te onderdrukken.

Wanneer u echter gebruikmaakt van de snooze-knop en u hierdoor telkens opnieuw in slaap valt, bevindt uw lichaam zich continu in een tweestrijd tussen de aanmaak van dopamine en serotonine, waardoor het na tijdje gedesoriënteerd wordt.

Negatieve beïnvloeding van de mentale gesteldheid

Daarnaast werkt snoozen een verstoring van uw REM-slaap in de hand. En laat deze nu net de belangrijkste fase zijn van uw slaapcyclus! Zo zorgt uw REM-slaap er immers voor dat u de gebeurtenissen van de afgelopen dagen verwerkt op een onbewuste manier. Daarnaast doet deze zich eveneens voor vlak voordat u op een natuurlijke manier ontwaakt.

Stel dat u een persoon bent die van snoozen houdt en u daarom uw wekker een half uur te vroeg zet, zodat u nog een aantal keer terug in slaap kan dommelen: u zal ontwaken midden in uw REM-slaap, en hebt daardoor minder tijd om uw gebeurtenissen van de afgelopen dagen te verwerken.

Wanneer dit veelvuldig gebeurt, zal uw geest keer op keer tijd te weinig hebben om te verwerken wat er de dag ervoor is gebeurd, en zal u op een gegeven moment ‘mentale moeheid’ ervaren.

Tragere reactietijd

Ten slotte is snoozen ook ongezond voor de reactietijd van ons lichaam. Indien u uw slaap het laatste half uur om de vijf à tien minuten onderbreekt, heeft u slechts een minimale minimale slaapkwaliteit in plaats van een maximale REM-slaapkwaliteit. Hierdoor zal uw geest zich veel vermoeider voelen, wat zorgt voor stoornissen in uw geheugen, reactietijd en aandacht.

Het kan zelfs zeer gevaarlijke situaties teweegbrengen doordat u moe achter het stuur kruipt, u zich gehaast op de baan bevindt doordat u te lang hebt gesnoozed, enzovoort. Ook de productiviteit op het werk daalt maar liefst met 30 procent! Zeker weten dat u de snooze-knop nog eens gebruikt?

Een matras gepersonaliseerd aan uw lichaam

Gratis Personal Sleep Scan in onze Equilli winkels