Nekpijn na het slapen? Tips & tricks

Heeft u vaak last van nekpijn na het slapen? Dan wordt het tijd om een aantal zaken onder de loep te nemen en op zoek te gaan waarom u hiermee ontwaakt.

Een verkeerde slaaphouding, bijvoorbeeld, ligt namelijk bij veel mensen aan de basis van nekklachten en stramme nekspieren, maar ook het verkeerde hoofdkussen of de verkeerde matras verhogen aanzienlijk de kans op nekpijn na het slapen.

In een aantal gevallen is het ook een combinatie van bovenstaande gevallen die ervoor zorgt dat u de gehele dag met pijn rondloopt.

Bent u op zoek naar een remedie tegen nekpijn na het slapen? Wij zetten alvast enkele aandachtspunten op een rij.

De ideale slaaphouding

Als u nekpijn na het slapen wil vermijden, is het in de eerste plaats belangrijk om te letten op uw slaaphouding. Een evenwichtige slaaphouding om nekpijn na het slapen te voorkomen, betekent concreet dat uw hoofd, nek en ruggengraat in elkaars verlengde liggen. Doordat uw wervelkolom een neutrale positie aanhoudt, vermijdt u dat uw nekspieren zich ‘s nachts aanspannen, waardoor de kans op nekpijn aanzienlijk verlaagt.

In onze contreien slapen de meeste mensen in zijlig. In deze houding ontstaat er ruimte tussen het hoofd en de matras doordat u op de schouder steunt. Het is belangrijk om deze ruimte op te vullen. De ideale kussenhoogte is afhankelijk van hoe diep uw schouders in de matras kunnen wegzakken. Buikslapers kiezen het best voor een zacht en laag kussen, aangezien zij met het hoofd opzij (en dus een gekromde nek) liggen. Let wel, op vlak van ergonomie is buiklig ten zeerste af te raden omdat u de nekwervels gaat draaien en op torsie belasten.

Slaapt u op de rug? Kies dan voor een kussen dat in de hoogte is aangepast aan de kromming van de nek en bovenrug.

Nekpijn na het slapen: het juiste hoofdkussen kiezen

Net zoals het bij matrassen moeilijk kiezen is, weten de meeste mensen niet waar te beginnen bij het vinden van een goed hoofdkussen, dat bovendien de nodige ondersteuning biedt. Het is perfect mogelijk dat een kussen wel goed ligt en aanvoelt, maar niet goed ondersteunt. Dat kan vervelende klachten tot gevolg hebben voor uw nek. 

Een goed hoofdkussen ondersteunt het hoofd en de nekwervels, zodat de spieren kunnen ontspannen en de tussenwervelschijven kunnen hydrateren. Verschillende factoren, zoals uw slaaphouding, uw lichaamsbouw en de keuze van uw matras, zijn doorslaggevend voor het hoofdkussen dat u nodig hebt. Kies daarom voor een hoofdkussen dat u thuis mag testen of voor een modulair kussen dat in hoogte aanpasbaar is zodat u zelf thuis nog wijzigingen kunt doen.

Een matras op maat

De ene matras is de andere niet. U doet er daarom goed aan om een aangepast exemplaar te kiezen, zeker als u nekpijn na het slapen wil voorkomen. Een matras op maat biedt de garantie dat uw lichaam de juiste ondersteuning krijgt ter hoogte van het bekken, de taille en de schouders, zodat u comfortabel kunt liggen zonder overbodige druk op uw wervelkolom, tussenwervelschijven, zenuwen, spieren en pezen.