Fabels en feiten over matrassen

Heeft uw oude matras zijn beste tijd gehad en bent u stilaan op zoek naar een nieuw exemplaar? Dan zal u tijdens uw zoektocht op heel wat tegenstrijdigheden botsen. Zo zijn er bronnen die beweren…

  • Dat een dure matras gelijk is aan een goede matras,
  • Dat een harde matras beter is dan een zachte matras,
  • Dat een ergonomische matras dé oplossing is voor rugpatiënten.

En ga zo maar een tijdje door. Maar welke van deze zaken zijn nu effectief waar, en welke zijn fabeltjes?

“Een dure matras is een goede matras”

Of een matras goed of slecht is, heeft niets te maken met de prijs, maar wel met de mate van comfort deze u biedt en haar gemiddelde levensduur. Een goede matras onderscheidt zich van een standaard matras door onder meer rekening te houden met:uw lichaamsbouw, uw gewichtsverdeling en uw slaaphouding. Deze leiden samen tot uw persoonlijk indrukkingsprofiel.

Om u ervan te verzekeren dat u effectief met de juiste matras voor uw lichaam naar huis gaat, voeren we bij Equilli steeds een Personal Sleep Scan uit, alvorens u een keuze maakt. Deze scan voltooit een wetenschappelijke meting van uw rug en indrukkingsprofiel, en bepaalt welke matrassamenstelling voor u het meest geschikt is.

De Personal Sleep Scan berekent onder meer welke ondersteuning u nodig heeft ter hoogte van uw schouders, taille en heup, en vertaalt deze berekening achteraf in uw unieke, ergonomische matras op maat.

“Een matras gaat gemiddeld 10 jaar mee”

Hoe lang uw matras meegaat, hangt af van allerlei factoren.

  • Is de matras aangepast aan uw lichaamsbouw en gewichtsverdeling? Een te zachte matras zal de comfortmaterialen te zwaar belasten, wat hun levensduur sterk verkort. Een te harde matras gaat langer mee, maar is uiteraard niet ergonomisch en comfortabel. Ook de kwaliteit van de comfortmaterialen speelt een belangrijke rol. 
  • Verliest u veel lichaamsvocht tijdens uw slaap of is dit gemiddeld? Zweet heeft een sterk negatieve invloed op de levensduur van de comfortmaterialen.
  • Dagelijks goed verluchten en het gebruik van een goede matrasbeschermer zorgen ervoor dat de hoeveelheid vocht in uw matras beperkt blijft. Dit houdt ook de hoeveelheid huisstofmijten die zich in en op uw matras verblijven binnen de perken. Vergeet ook niet op gepaste tijd uw bedtextiel te wassen.

Er staat met andere woorden dus geen ‘houdbaarheidsdatum’ op uw matrasWel is het zo dat van zodra u merkt dat uw matras onvoldoende ondersteuning biedt of dat deze niet meer hygiënisch is en u hierdoor allergische klachten ervaart, u zo snel mogelijk dient over te gaan tot de aankoop van een nieuw exemplaar.

Anders zal uw ergonomische slaap hier zeer ernstig onder lijden, en zal de kans op oververmoeidheid, rugklachten en andere lichamelijke kwaaltjes drastisch toenemen!

“Een ergonomische matras lost rugklachten op”

Helaas bestaat er geen matras die uw rugklachten als bij wonder wegneemtWaarom dan investeren in een ergonomische matras? Omdat deze uw tussenwervelschijven ’s nachts optimaal herstelt en de nodige ondersteuning biedt aan uw rug, schouders en heupen tijdens uw slaap, en u op deze manier ernstige rugklachten kan voorkomen of beperken.

Een ergonomische matras voorkomt trouwens ook dat u ‘s nachts in een hangmatpositie belandt en dat u uw rug en nek hierdoor schade toebrengt, waardoor u de volgende dag met hoofdpijn, nekpijn of een stijve rug uit bed stapt.

De enige voorwaarde is hier wel dat u overdag ook zo goed mogelijk een ergonomische houding aanneemt en uw rug niet te zwaar belast. Een ergonomische matras is immers geen wondermiddel, en zal in die zin dus niet volledig de schade aan uw rug kunnen herstellen die u zich overdag zelf zou toebrengen.

Een matras gepersonaliseerd aan uw lichaam

Gratis Personal Sleep Scan in onze Equilli winkels